Hoppa till sidans innehåll

Uppföljning av förbundets uttalande gällande språkbruket inom vår verksamhet

09 SEP 2020 22:54
  • Skapad: 09 SEP 2020 22:54

Förbundet vill med detta inlägg följa upp det vi kommunicerat ut förra vecka gällande olämpligt språkbruk i samband med Fotboll-SM, inlägget i helhet kan läsas här: https://www.svenskdovidrott.se/Dokumentbank/Nyhetsarkiv/Nyheter/angaendesituationernaisambandmedfotboll-sm/

Förbundet har internt utrett händelser som uppkommit i samband med SM, samt vidtagit nödvändiga åtgärder för de inblandade vars påföljderna accepterats. Idrottsutskottets ordförande Alexandra Polivanchuk har dessutom deltagit i Idrottsmötet avseende Fotboll SM och framfört förbundets ställning gällande situationerna som uppkommit där vi framfört vikten av föreningarna att också ta sitt ansvar för språkbruket hos aktiva och ledare.

Vi alla har ett gemensamt ansvar att ta, när det gäller hur vi för och beter oss i våra gemensamma mötesplatser inom dövidrotten. Vi är då samtliga inom dövidrottsfamiljen, allt ifrån den enskilde medlemmen i den lokala dövidrottsförening till förbundets huvudstyrelse. Det är dags för alla att ta avstånd från kränkande, förlöjligande behandlingar av våra medmänniskor och sexistiska samt rasistiska yttrande absolut inte får ske inom vår verksamhet

Vi måste tillsammans stödja varandra i olika sammanhang och kunna agera på ett omsorgsfullt sätt.  Förbundet har nu startat upp ett projekt, Äkta Man, tillsammans med RSFU Stockholm, SDUF och Tyst teater att sprida kunskap om hur vi skall förändra kulturer, som exempelvis machokulturen med kränkningar, orättvis behandling samt sexistiska och rasistiska yttrande. Detta projekt kommer inom kort att påbörja sitt informativa arbete och snart kommer vår nya medarbetare att göra en presentation av sig själv och en mera djupgående beskrivning av projektets upplägg som kommer att pågå i tre år.

Förbundet är glada och förväntansfulla för att denna projekt kommer att kunna leda oss vidare i denna process för en mera human miljö för oss alla. I uppdraget ingår det att ta fram kunskap, verktyg och skapa dialoger inom vår verksamhet i olika sammanhang och mötesplatser.

Vi måste tänka på att inte uttala oss i förnedrade, kränkande och sexistiska former. Det är inte acceptabelt på något sätt och det innebär att var och en skall ta ansvar för sitt språkbruk och agerande. Att vi tänker på hur vi för oss i våra handlingar kan nog inte betonas hur viktigt det är för oss alla inom dövidrotten.

Låt oss alla inom dövidrotten få fram en bättre miljö i våra mötesplatser och att vi stödjer och värnar om oss själva.

Skribent: Förbundsstyrelsen
Epost: Adressen Gömd

 

 

Tecken inom idrott

 

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info