Hoppa till sidans innehåll

Ungdomsspelen genomförs äntligen till helgen!

22 OKT 2021 11:09
Nu till helgen genomförs äntligen en historisk händelse i Svensk Dövidrott, Ungdomsspelen ser dagens ljus för första gången efter att ha ställts in hela tre gånger under pandemin.
  • Uppdaterad: 22 OKT 2021 11:09

Ungdomsspelen skulle ha sett dagens ljus för första gången under vårterminen 2020, precis efter pandemin var ett faktum. Därefter har även höstterminen 2020 och vårterminen 2021 ställts in på grund av restriktionerna som funnits. Men nu kan vi äntligen sätta igång med något som vi alla längtat efter, att ungdomarna får tävla mot varandra i föreningarnas färger. 

Ända sen Svenska Dövidrottsförbundet tog över Skol-SM arrangemang efter att Specialskolemyndigheten tagit bort Skolmästerskapet från deras verksamhet har det funnits idéer om att ungdomarna borde representera deras dövidrottsföreningar istället för skolorna. Idén förverkligades under 2018-2019 då en arbetsgrupp etablerades med att ta fram framtidsmodellen för Ungdomsidrotten inom förbundet. 

Efter ett längre tids arbete fastställdes idén och presenterades för föreningarna med en, i överlag, positiv respons. Det sista Skol-SM genomfördes i Härnösand under hösten 2019 och skulle alltså ha övergått till Ungdomsspelen under våren men då vändes världen upp och ner. Detta har varit jobbigt för ungdomarna som inte kunnat träffa likasinnade och tävla mot varandra på samma villkor. Men nu är det äntligen dags! 

En som varit med från början är Barn- och Ungdomsidrottsutskottets ledamot Pär Wiklund som först var ledare för Kannebäcksskolan redan under 2003, därefter har han fortsatt som ledare genom förändringen till Skol-SM 2011. Pär har därefter suttit i Barn- och Ungdomsidrottsutskottet sen 2015 och var med i förändringsarbetet. 

"Det känns så skönt att vi äntligen genomför Ungdomsspelen efter en lång tid med pandemi och dessförinnan förändringsarbetet med att övergå från Skol-SM till Ungdomsspelen. Jag ser verkligen fram emot helgen!" säger Pär 

Idrotterna som genomförs under det historiska Ungdomsspelen är Simning och Innebandy. Simningen genomförs under lördagen 23 oktober i GIH-badet och under söndagen tävlar ungdomarna i Innebandy i Liljeholmshallarna. 

Totalt har cirka 100 ungdomar från föreningarna HephataLundiaNerikeSurd och Virtus anmält sig till tävlingen. Det blir en mycket spännande och härlig helg där ungdomarna får tävla i föreningarnas färger mot varandra på samma villkor samtidigt som gemenskapet blir det viktigaste under helgen! 

Matchprogrammet och startlistorna under helgen kan hittas här: https://www.svenskdovidrott.se/Barn-ochungdomsidrott/Ungdomsspelen/ungdomsspelenht-212/Mediearkiv/Dokument/ 

Publik kommer att tillåtas i söndagens Innebandytävlingar i Liljeholmshallarna, medan publik EJ kommer att tillåtas under lördagens Simtävlingar. Dock kommer vi att finnas på flödet i våra sociala medier, såväl Instagram som Facebook - följ oss där! 

Arrangörsföreningen för det historiska Ungdomsspelen är Idrottsklubben Hephata som med stöd av Dövidrott Östra arbetat outtröttligt med att säkerställa att det blir en oförglömlig helg. Hephata har tagit fram två kompetenta tävlingsledare (det är verkligen inte vilka tävlingsledare som helst!) i Alexandra Polivanchuk (simning) och Victor Jannerlid-Söderberg (innebandy). Alexandra har varit en av Svensk Dövidrotts allra främsta simmare genom tiderna med flera internationella medalj och rekord medan Victor kanske är den främsta döva innebandyspelare någonsin med meriter i de högsta serierna i Sverige. 

"Idrottsklubben Hephata är stolt över att få arrangera det historiska Ungdomsspelen. Vi ser fram emot att träffa alla deltagare och ledare från hela Sverige och låta oss tävla mot varandra och jobba tillsammans för det livsviktiga gemenskapet och för att Dövidrotten ska bli starkare än någonsin!" säger Albert Boklund från Hephata 

"I samband med Ungdomsspelen får klubben även chansen att återknyta kontakter med våra medlemmar som hjälper till under helgen som funktionärer. Det gör oss väldigt varma i hjärtat att se att lojaliteten till klubben ligger kvar trots en mycket lång pandemi." säger Albert om alla de fantastiska funktionärer 

-

Följ med oss under helgen på våra sociala medier, antingen Facebook (https://www.facebook.com/dovidrott) eller Instagram (https://www.instagram.com/svenskdovidrott/

Kom gärna till Liljeholmshallarna under söndagen och heja fram våra fantastiska ungdomar! 

-

Skribent: Frej Fredman
E-post: Adressen Gömd

 

 

Tecken inom idrott

 

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info