Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ossian Iliste

Stor succé för Cica Berlin i Sydkorea

22 AUG 2019 13:12
Annica 'Cica' Berlin, som vi skrev om i Dövsport nr. 1 2019, deltog i Masters VM för hörande i Gwanju mellan 13-17 Augusti. Där blev det en stor succé med totalt 4 medaljer varav två silver och två brons. Här sammanfattar hon själv mästerskapet!
  • Uppdaterad: 22 AUG 2019 13:12

Den 5e augusti är en stor dag. Mina väskor är packade, nervositeten och spänningen ökar. Skjutsen kommer. Det är äntligen dags för att åka till Arlanda för att inleda årets största äventyr. Som jag har längtat! Vi är 9 svenska deltagare, 7 hoppare och 2 tränare. Det är en lång resa med 7 timmars tidsskillnad att anpassa sig till. Vi åker därför ner en vecka innan tävlingsstart för att ge kroppen och knoppen en chans att hinna ställa om. Efter att ha spenderat några dagar i huvudstaden Seoul med spännande utflykter och kulturupplevelser tar vi tåget söder ut till Gwangju där tävlingarna hålls. Känslan att komma in i tävlingshallen är extraordinär. Hela kroppen vibrerade av spänning. Det är här allt ska ske, det är nu det gäller, det är det här jag har tränat så hårt inför. Nu var det äntligen dags! Första träningsdagen spenderade vi med att vänja oss vid sviktarna och hopptornet (som vi i simhopp kallar för plattform). Sviktarna är mjuka och härliga att hoppa på. Plattformen har ett skönt halkfritt material. Perfekt! Hoppen kändes jättebra. Jag gjorde några småmissar i mina serier, men det hinner jag rätta till innan tävlingsstart. Andra träningsdagen liknar den första. Men eftersom första tävlingen är imorgon så valde jag att bara träna på 1m och 3m på förmiddagen och lämnade eftermiddagen ledig för återhämtning.

 

Dag 1

Tävlingsdags! Jag vaknar tidigt och studsar upp ur sängen. Idag är det min första tävlingsdag, jag startar på 1m. Inhoppning kl 07.10 och det känns bra. Jag är redo. Jag tävlar på masternivån där åldersklasserna är uppdelade med 5års-intervaller och jag som är född -88 tävlar i åldersklassen 30-34. Då vi är näst yngsta gruppen startar vi som andra gren. Med mig i startfältet har jag väldigt duktiga amerikanskor och australienskor så nervositeten ökar successivt ju närmare klockan tickar mot 09.35 och tävlingsstart. Tävlingen startar och jag har en väldigt bra känsla i kroppen. Hoppen sitter och jag får till nedslagen riktigt bra. När jag lyckats med mitt svåraste hopp på 1m (två och en halv volt framåt i gruppering) släpper spänningen lite och jag kan äntligen börja njuta av tävlingen. Jag gör sex hopp i min serie och det var en av de bästa tävlingarna jag någonsin gjort. Efter sista hoppet är det en nervös väntan på resultatet och till sist står det klart att jag tagit ett VM-brons. Jag är otroligt nöjd och glad!

 

Dag 2

Inga tävlingar för mig idag så jag hejar på de övriga svenskarna. Sedan träning på 3m inför morgondagens tävling. Jag hoppar stabilt och får en härlig trygg känsla i kroppen inför morgondagen.

 

Dag 3

Två tävlingar idag! 3m individuellt på förmiddagen och 3m synkro på eftermiddagen (två personer försöker göra ett hopp så synkroniserat som möjligt) står på schemat. Inhoppningen på morgonen gick bra och gårdagens trygga känsla kvarstår vilket lugnar nerverna. Tävlingen börjar. Hoppen känns bra, jag hoppar rent och får till nedslagen även idag. Även idag gör jag en av mitt livs bästa tävlingar. Jag vet inte vad resultatet blev men jag är supernöjd med tävlingen. När jag tittar upp på poängtavlan ser jag till stor glädje att jag idag har kommit tvåa! Dessutom har jag slagit personbästa med 20 poäng! Det är en rejäl förbättring. Jag är supernöjd! Dags för en kort vila med mat och sen börja tagga om inför synkron med min partner Ossian. Eftersom jag inte hör så har jag och Ossian fått funderat ut hur vi ska kommunicera med varandra på bästa sätt för att hoppa iväg samtidigt. Vår lösning är att Ossian visar ett tecken till mig när han är redo och jag räknar in oss. I ett väldigt tufft startfält slutar vi på en hedrande 4e plats. Inte alls illa för att vara första gången vi tävlar tillsammans.

 

Dag 4

Tävlingsfri dag. Träning inför morgondagens två plattformstävlingar.

 

Dag 5

Sista tävlingsdagen! Först individuell plattformstävling och sedan synkro plattformstävling. Endast 1,5 timme mellan tävlingarna så det blir snabba puckar och lite vila för mig. På morgonen var kroppen lite seg och inhoppningen strulade lite. Jag lyckas inte hitta samma härliga känsla inför dagens tävlingar. Men jag har hela förmiddagen på mig att ladda upp, stretcha och återhämta kroppen. Vid tävlingsstart är jag väldigt nervös. Nervositeten tar jag med mig in i tävlingen och omvandlar till peppande energi. Mina första fyra hopp går väldigt bra. Jag får höga poäng och hoppen känns väldigt bra. Under själva tävlingen har jag ingen koll på poängen men jag känner att jag gjort riktigt bra hopp. Adrenalinet pumpar i kroppen och i mitt femte hopp får jag lite mycket fart vilket leder till ett litet överslag i slutet på hoppet. Även i sista hoppet från 10m gör jag en liten miss i nedslaget. Men trots missarna lyckas jag ändå knipa andraplatsen! Efter tävlingen får jag veta att jag låg först efter fyra hopp, så kapaciteten för ett guld finns där. Ny chans om två år. 1,5 timme senare är det dags för synkro på plattformen med Ossian. Även denna tävling har ett starkt startfält med flera f.d. landslaghoppare. Men vi hoppar bra tillsammans och kammar till slut hem bronspengen!

 

Från detta VM tar jag med mig två silvermedaljer, två bronsmedaljer och en 4e plats hem på fem starter. Jag är väldigt nöjd och glad. Och jag ser fram emot en ny termin med nya mål. Mitt mål om att stå överst på pallen på VM kvarstår, det blir nu mitt långsiktiga mål. År 2021 är nästa chans att uppnå det i Japan. En annan rolig sak som inträffade på VM var att jag träffade en man från USA som jobbar som lärare på en dövskola på Hawaii. Han är hörande men kan flytande ASL och när han fick veta att jag är döv så började han teckna till mig. Jag kan dock inte ASL än så det var lite svårt att förstå. Men att världen är så pass liten att vi lyckades stöta på varandra på en tävling i Sydkorea tyckte jag var jätteroligt!

 

STORT GRATTIS ÖNSKAR VI PÅ FÖRBUNDET! 

Skribent: Annica Berlin / Frej Fredman
Epost: Adressen Gömd

 

 PROJEKTSTÖD - IF 

Tecken inom idrott  

 

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info