Hoppa till sidans innehåll

Orienteringslandslaget på väg till VM i Tjeckien

16 AUG 2019 16:18
Det svenska Orienteringslandslaget deltar i ett historiskt VM, aldrig tidigare har Sverige representerat i ett Orienterings-VM. Mästerskapet pågår mellan 17-24 Augusti i Olomouc, Tjeckien.
  • Uppdaterad: 16 AUG 2019 16:18

Under Sveriges storhetstid inom dövorientering med stjärnor som Göran Högberg, Knut Johansson, bröderna Ljungberg, Anne-Marie Salo och till sist men inte minst Torbjörn Svenningsson där Sverige då tog medaljer efter medaljer hade VM inte Orientering med i programmet utan det var endast EM som gällde då. Därför är detta mästerskap historiskt för Svensk Dövorientering som på de senare åren vuxit sig starkare och starkare under ledningen av Henrik Eklund som med sitt stora brinnande intresse för orientering lyft landslaget mot rätt håll.

Till detta mästerskap skickar Sverige fyra orienterare i Jesper Melin, Rihards Darzins, Petra Eklund och så Agatha Boye Niemelä. Agatha kommer dock endast delta i sprint samt sprintstafetten, de tre övriga stannar kvar under hela mästerskapet tillsammans med ledaren Henrik Eklund. Det roliga är att Sverige kommer ställa upp i båda stafettgrenar sprintstafett (mixed 2 herrar och 2 damer) samt terrängstafetten där Sverige ställer upp i herrklassen som Petra Eklund även deltar i. Det är där vi har vår största medaljchans enligt ledaren Henrik Eklund.

 

Det blir tufft individuellt med flera skickliga orienterare från Ukraina och Ryssland som lever på orienteringen. I sprintstafetten har Sverige en liten chans på bronsmedaljen.säger Henrik

 

Årets SM-guldvinnare i Sprint, Rihards Darzins, är ett okänt namn för många. Han är född i Lettland men fick svenskt medborgarskap förra året efter att ha bott i Sverige under en längre tids period. Rihards sysslar även med traillöpning vilket innebär att hans grundfysik är hans främsta styrka, tar han med succén från SM till VM? 

Petra Eklund deltog i EM 2016 i exakt samma plats som detta VM kommer utspela sig i, Olomouc. Sprintdelen kommer vara på ett område som hon sprungit i under EM. Förhoppningsvis blir det en stor fördel för henne i och med att hon känner igen miljön och eventuellt vet smarta vägval. 

Jesper Melin har haft ett tufft och skadefyllt år men är ändå den som orienterat längst av samtliga i landslaget, han kommer även från en orienteringsfamilj. Hans form kanske kan vara lite osäker men hans orienteringskunskaper kommer kunna ge honom stora fördelar även om det kommer bli en tuff konkurrens i individuella grenar där som tidigare nämnt domineras av Ryssland och Ukraina. 

Agatha Boye Niemelä är egentligen en stortalang inom basketen men har fortfarande fina kunskaper inom orienteringen där hon bland annat tog guld i junior NBM i Sprint förra året, hennes deltagande gör att Sverige har ett stafettlag i och med att det krävs två herrar och två damer per lag. 

 

"Både Jesper och Petra har fått flera internationella mästerskap i ryggsäcken nu sen Deaflympics 2017 i Samsun. Jag vet att det blir tufft för samtliga svenskar att tävla mot de allra bästa men mina förväntningar är att de ändå gör bra resultat, speciellt i sprinten hoppas jag att de inte är långt ifrån topp 3. Sen är mina förväntningar på medel- och långdistansen att Petra och Jesper genomför dessa grenar bättre än i Samsun, för Rihards del är det hans mästerskapsdebut så jag har inte så hög förväntning på honom men jag räknar ändå med att han gör ett bra resultat" sammanfattar Henrik de svenska deltagarna 

 

Han lyfter även sprintstafetten som Sveriges bästa chans till en fin placering. 

"Ukraina och Ryssland är starkaste nationer, sen är Litauen även riktigt bra men en av deras genom tiderna bästa orienterare Tomas Kuzminskis kommer inte delta - istället har de en debutant. Får han för stor press på sig kan han bomma, men det gäller oss också som har både Agatha och Rihards som mästerskapsdebuterar. Men det är i alla fall vår största medaljchans" avslutar Henrik

 

PROGRAM - VÄRLDSMÄSTERSKAP I ORIENTERING, OLOMOUC, TJECKIEN

 

18/8 kl. 14-16 - Sprint (Olomouc Centrum)

19/8 kl. 10.30-11.30 - Sprintstafett (Prostějov)

20/8 kl. 10.30-13.00 - Långdistans (Kladky)

21/8 LEDIG DAG

22/8 kl. 10.30-12.00 - Medeldistans (Čechy pod Kosířem)

23/8 kl. 10.30-13.00 - Stafett (Náměšť na Hané)

 

Mer information om själva arrangemanget och fullständigt program kan hittas på arrangörernas hemsida: http://wdoc2019.eu/  

Glöm inte heller att följa Svensk Dövorientering på Facebook där de kommer uppdatera kontinuerligt på plats under Världsmästerskapet! 

 

STORT LYCKA TILL!

Skribent: Frej Fredman
Epost: Adressen Gömd

 

 PROJEKTSTÖD - IF 

Tecken inom idrott  

 

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info