Hoppa till sidans innehåll

Orienteringslandslaget är på väg till Vilnius, Litauen!

03 SEP 2021 14:34
I skrivande stund flyger det svenska Orienteringslandslaget till Vilnius, Litauen för att delta i Orienterings EM som genomförs mellan 4-9 september. Sverige skickar en trupp på totalt 7 personer fördelade på 5 aktiva & 2 ledare.
  • Skapad: 03 SEP 2021 14:34

Förra året skulle förbundet ha arrangerat Orienterings EM i Köping, men på grund av pandemin ställdes mästerskapet in helt. Efter en intensiv jakt kunde EDSO till slut hitta en ny arrangörsnation som på kort tid kunde åta sig arrangemanget, nämligen Litauen som förlägger EM i huvudstaden Vilnius. 

Sverige skickar en trupp på 7 personer, fördelade på 5 aktiva och 2 ledare där vi har två debutanter i Orienteringslandslaget. Den svenska truppen i helhet ser ut enligt följande:

Henrik Eklund, Huvudansvarig

Per Forsberg, Tränare

Jesper Melin, Garphyttans IF

Nils Forsberg-Rundström, IK Hephata & IFK Enskede

Paulina Boksz, IK Surd 

Petra Eklund, IK Scania & Lunds OK

Rihards Darzins, IF Nerike & Almby IK

Paulina Boksz kommer enbart att delta i Sprint & Sprintstafetten Mixed (2 herrar & 2 damer) medan de övriga kommer att delta i samtliga distanser. Programmet under mästerskapet ser ut enligt nedan

Lördag, 4 September Sprint individuellt
Söndag, 5 September Sprint Mixstafett
Tisdag, 7 September Medeldistans
Onsdag, 8 September Långdistans

Detaljerat program och mycket mer information som terrängbeskrivning mm. kan man hitta på arrangörernas hemsida www.edoc2021.lt där de till och med har länkar till Livesändningar för samtliga distanser. Så klicka er in i hemsidan och följ det svenska landslaget på nära håll! 

Givetvis kommer även Svensk Dövorientering att publicera snuttar, bilder med mera på deras Facebooksida: https://www.facebook.com/svenskdovorientering/ - gilla deras sida så missar ni inget! 

SDI Orientering huvudansvarige Henrik Eklund kommenterar lite hur läget ser ut för den svenska truppen

"Det är mycket glädjande att se Svensk Dövorientering växa, när jag började som ledare i samband med NBM 2014 var det endast Jesper i den svenska truppen. Det är mycket svårt att förutse hur det kommer gå i Litauen då pandemin givetvis påverkat oss med inställda träningar och tävlingar medan vissa nationer kunnat köra på fullt ut. Men vi har följt upp de aktivas egna träningar på nära håll och vi känner att de hållit en bra nivå i deras individuella träningar" säger han

Dessutom har det varit svårt att hinna träna i den typiska terrängen för Litauen här i Sverige på så pass kort tid, men det blev faktiskt en samling i Fagersanna, Västergötland som har en terräng som påminner något om Litauen. 

"I Baltikums gropterräng är det mest lövskog med sämre sikt medan vi i regel har mer barrskog och planteringar i de nordiska gropterrängen. Att hitta liknande terräng i Sverige på så kort varsel är lättare sagt än gjort, men vi lyckades få till en samling i Fagersanna som har en terräng som påminner något om de baltiska terräng." säger Henrik

Det blev även en samling i Stockholm för två veckor sen, med mycket fokus på Gamla Stan då det kommer vara äldre byggnader med mycket tunnlar, mindre trappor när Sprinten ska avgöras i Vilnius. Förväntningarna Henrik har på resultaten är något försiktiga men ändå optimistiska. 

"Jag förväntar mig att samtliga löpare ska kunna presentera bra i samtliga distanser, det är flera löpare som samlat väldigt mycket erfarenhet och tränat ordentligt på det orienteringstekniska sen VM 2019 i Tjeckien. Speciellt Petra och Rihards har utvecklats rejält i det orienteringstekniska. Nils är en debutant och vi ser fram emot att se hur han ligger till internationellt, vi ser speciellt fram emot hans insatser inom sprinten. Vi tror även att vi kan uppnå ett bra resultat i sprintstafetten trots att Paulina även debuterar" säger Henrik

Sprintstafetten är alltså grenen Sverige har sin klart största medaljchans, då ska två herrar och två damer springa varsitt sträckor vilket innebär att någon herr kommer att petas. 

"Det kommer vara riktigt svårt att peta någon, de alla ligger på en nästintill likadan nivå. Så den individuella sprinten kommer vara avgörande vem som tar de två platserna, det är bra på ett sätt att de tävlar om de två platserna vilket innebär en enorm konkurrens som sporrar alla." avslutar Henrik 

Stort lycka till, det svenska orienteringslandslaget! HEJA SVERIGE! 

Skribent: Frej Fredman
E-post: Adressen Gömd

 

 

Tecken inom idrott

 

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info