Hoppa till sidans innehåll
Foto: Paulina Lindberg Nyberg

Futsal VM väntar runt hörnet!

07 NOV 2019 13:56
En av idrotterna inom förbundet som haft positiv utveckling är Futsal som växt sig större och större för varje säsong som går, nu är det dags för det största mästerskapet som finns inom internationella Dövfutsal. Världsmästerskapet i Winterthur!
  • Uppdaterad: 07 NOV 2019 13:56

I och med att Futsal inte finns med i Deaflympics-programmet är VM den absoluta största höjdpunkten inom futsalen. Sverige skickar en stor trupp på totalt 34 aktiva och ledare fördelade på dam- och herrlandslaget, en historisk stor trupp. Imorgon bitti, 8:e november, åker truppen till Winterthur, Schweiz! 

För herrarna är en 8-års väntan över, sist de deltog i ett VM var i Örebro år 2011 där det blev ett mycket tufft mästerskap för såväl för herrarna och damer utan avancemang till slutspel. Damerna deltog även i det senaste VM i Thailand, 2015 där det även blev en ny missräkning då Sverige inte heller gick vidare. 

Nu har fyra år gått och såväl herrarna som damerna har tagit ytterligare kliv framåt i utvecklingen. Båda deltog i EM i Finland förra året där det blev en mycket fin fjärdeplacering för herrarna som bara var ett uddamål från finalplatsen efter en tuff semifinalförlust mot guldnationen Spanien. Damerna gick historiskt vidare till slutspelet trots ett kraftigt sargat lag med allvarliga skador på flera nyckelspelare. 

Under året har både herrarna och damerna haft intensiva träningslägrar som förberedelser till världsmästerskapet där herrarna bland annat fått träningspela mot SFL-lagen AFC Eskilstuna, Strängnäs och Djurgården Futsal med fina resultat. 

"Vi har finslipat och blivit bättre på nästan allt." menar herrarnas förbundskapten Miguel Lorca

"Totalt fem träningslägrar har det blivit där vi kunnat umgås med varandra väldigt tajt. Kemin på och utanför planen har blivit väldigt mycket bättre nu" fortsätter han

Vilka förväntningar har ni på mästerskapet?

"Förväntningarna är alltid att vara bäst för vår del, så det är VM-guld som är målet för vår del. I Finland så förlorade vi guldet in i det sista, marginalerna gjorde att vi inte fick guldet vi förtjänade." slår Miguel fast 

Trots att herrarna under EM i Finland hade den absolut yngsta truppen så kommer faktiskt årets upplaga otroligt nog vara ännu yngre! Bland annat får 02-födda Amadeus Lantz och Gor Sargisyan åka med till mästerskapet, detta vittnar på en fin framtidspotential för Svensk Dövfutsal. 

Damerna skickar även en väldigt ung trupp, där vi bland annat kan hitta 05(!)-född Paulina Boksz som med största sannolikhet är mästerskapets yngsta spelare. Förbundskaptenen Belan Zengana och Gustaf Lindahl är något försiktigare i förväntningarna gentemot herrarnas dito. 

"Vår målsättning är att gå vidare från gruppen i första hand och sedan gå så långt som möjligt i slutspelet. Vi är absolut redo för Japan i premiären." säger duon

De lyfter även fram att truppen är starkare än någonsin trots avsaknad av två nyckelspelare som är långtidsskadade. De pekar främst på större konkurrens där damerna under breddlägret kunnat samla ihop cirka 20 damspelare, en så stor spelarutval har man inte kunnat välja på tidigare.

"Efter positiva förberedelser under hela hösten är vi redo att anta utmaningen som vi alla har längtat efter. Truppen är starkare än någonsin tack vare större konkurrens och återvändande nyckelspelare." meddelar Belan & Gustaf  

 

DEN SVENSKA TRUPPEN  

 

 

DAMER

#1 Lydia Tebibel, IK Hephata (mv)

#12 Alexandra Polivanchuk, IK Hephata (mv)

#2 Kajsa Eliasson, IK Surd

#3 Ida Malmström, IK Hephata

#4 Leila Svetlov, IK Hephata

#5 Simona Stupane, IK Hephata

#6 Pauline Englund, IK Hephata

#7 Sarah Hyrenius, IK Surd

#8 Wilma Björck, IK Hephata

#9 (C) Fatima Tebibel, IK Hephata 

#10 Matilda Jansson, IK Hephata

#11 Paulina Boksz, IK Surd 

 

Sofia Lindevall, Lagledare

Belan Zengana, Förbundskapten

Gustaf Lindahl, ass. förbundskapten

Nicklas Odencrants, Målvaktstränare

Beatrice Brunnbauer, Fysioterapeut 

 

 

HERRAR

#1 Erik Akervall, IK Hephata (mv)

#12 Phillip Sjöberg, IK Surd (mv)*

#2 Pa Ceesay, IK Hephata

#3 Gor Sargisyan, IF Nerike

#6 Alexander Neverland, IK Surd

#7 Aleksandar Skovin, IK Surd

#8 Adam Neverland, IK Surd

#9 (C) Ali Attar, IK Surd

#10 Oliver Rasinaho, IK Hephata

#18 Dertil Ramadanovic, IK Surd

#19 Amadeus Lantz, IK Hephata

#20 Rekar Essa, IK Surd

 

Daniel Littorin, Lagledare

Miguel Lorca, Förbundskapten

Jonathan De La Fuente, ass. förbundskapten 

Tomas Andersson, Fysioterapeut

Joakim Blomqvist, Tolk

 

I skrivande stund har vi fått besked att målvakten Daniel Madebrink oturligt nog drabbats av halsfluss och missar VM, ersättaren i den sista minuten blir istället Phillip Sjöberg. Sen tidigare har även herrarnas mångårige lagkapten och nyckelspelare Nabil Tebibel tvingats lämna ett tungt återbud bara ett par veckor innan mästerskapets start på grund av en blindtarmsoperation som hindrar honom från att delta i årets VM. Damerna saknar även sen länge nyckelspelarna Sofia Lindevall och Cecilia Björck som fortfarande rehabiliterar för deras allvarliga korsbandskador de ådrog förra året. 

Under förberedelserna till Futsal VM nåddes vi av nyheterna att flera nationer lämnat återbud på grund av diverse orsaker, återbuden påverkade Sverige ganska rejält. Främst bland damerna då hela fyra nationer lämnat återbud, vilket tvingade ICSD och arrangörerna att lotta om grupperna. Efter lottningen fick Sverige en tuffare grupp där fjolårets EM-guldvinnaren Polen finns i gruppen, även starka Japan finns med i gruppen. Sverige får dessutom rivalnationen Finland i gruppen precis som under EM förra året, där det visserligen blev en storseger med 8-1 men Finland har tagit flera kliv framåt och Sverige får absolut inte underskatta dem! 

Även herrarna påverkades av återbud då de två förgående regerande världsmästare tillika stornationen Iran lämnat återbud. Enligt uppgifter handlar det om att Iran vägrar möta Israel som även finns med i gruppen, på pappret innebär det givetvis en lättare väg till slutspelet för herrarna. Dock ville ledarstaben att Sverige skulle spela mot Iran för att få mäta sig mot den bästa futsalnationen, nu får herrarna istället möta de två övriga nationer i gruppen som är Argentina respektive Israel. Även grupp A's Kamerun lämnade återbud. 

 

GRUPPERNA DAMER 

Grupp A - Schweiz, Brasilien, Thailand, Nederländerna

Grupp B - Ryssland, Tyskland, Spanien, Irland

Grupp C - Polen, Japan, Sverige, Finland

 

GRUPPERNA HERRAR

Grupp A - Schweiz, Spanien, Kroatien 

Grupp B - Thailand, Italien, Vitryssland, Algeriet

Grupp C - Ryssland, Japan, Polen, Brasilien

Grupp D - Sverige, Israel, Argentina 

 

 

PROGRAM FUTSAL VM 2019 - WINTERTHUR, SCHWEIZ

 

9 NOVEMBER

14.30 - SVERIGE - ARGENTINA (H)  

16.45 - SVERIGE - JAPAN (D) 

 

10 NOVEMBER

14.30 - SVERIGE - ISRAEL (H)

19.00 - POLEN - SVERIGE (D)

 

11 NOVEMBER

19.00 - SVERIGE - FINLAND (D)

 

13-16 NOVEMBER

SLUTSPEL - följ Svensk Dövfotboll på Facebook och Instagram för löpande uppdateringar om spelschemat under slutspelet. Guld- och Bronsmatchen spelas 16:e november. 

 

LIVESÄNDNING & MEDIA

Arrangörerna kommer livesända slutspelsmatcherna, dock inte gruppspelsmatcherna. Våra ledare kommer undersöka möjligheter att livesända gruppspelsmatcherna inne i arenan, all information och eventuella livesändningar kommer att fördelas ut på Svensk Dövfotboll Facebook- respektive Instagramsida.

Under mästerskapet kommer även populära Biblia de Futebol vara på plats för att följa den svenska truppen, se till att gilla deras Facebook- och Instagramsida så får ni grymma och exklusiva videoklipp under mästerskapet! 

 

HEJA SVERIGE!

 

Skribent: Frej Fredman
Epost: Adressen Gömd

 

 PROJEKTSTÖD - IF 

Tecken inom idrott  

 

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info