Hoppa till sidans innehåll

Förändringar gällande Skol-SM

13 JUN 2019 17:02
Skol-SM eller tidigare Skolmästerskap har mer eller mindre varit ett viktigt inslag för samtliga döva som gått på en dövskola i Sverige. Nu har Barn- och Ungdomsidrottsutskottet beslutat att göra en mindre förändring i formaten.
  • Uppdaterad: 13 JUN 2019 17:02

Tidigare hade SPM, Specialskolmyndigheten, ansvaret för Skolmästerskap som varit ett populärt inslag hos många döva genom åren där flera skolor utvecklat en slags rivalitet som kan likställas med idrotterna i de största ligor. Samtidigt som glädjen och gemenskapen alltid varit det viktigaste, döva fick träffa andra döva från städer runtom Sverige. Efter att SPM valt att lägga ned Skolmästerskapsverksamheten har SDI, under Barn- och Ungdomsidrottsutskottet, Distrikten samt föreningarnas regi, tagit över arrangemanget som då döptes om till Skol-SM. 

Nu har Barn- och Ungdomsidrottsutskottet beslutat att göra en mindre förändring som ändå är en större förändring. Från och med våren 2020 kommer det inte heta Skol-SM längre utan Ungdomsspelen för Döva, i folkmun endast Ungdomsspelen. Samtidigt så kommer det inte längre vara skolorna som tävlar mot varandra utan istället föreningar anslutna till SDI! 

Syftet med denna förändring är att hylla och lyfta fram de som hyllas bör, i detta fall föreningarna. Som nämnt har SPSM inte längre något ansvar och har under en längre tids period varit negativt inställda på att skolornas namn används under Skol-SM. Istället har det varit föreningarna tillsammans med distrikten som anordnat träningar, jagat ideella ledare och arrangerat Skol-SM. Ändå har föreningarna knappt fått synas vilket fått BoUU känna att en förändring till föreningarnas fördel behövts! 

Förändringen innebär även att de mindre föreningarna som knappt har ungdomsverksamhet nu får större möjlighet att etablera en ungdomsverksamhet och ha ungdomarna som representerar föreningen i Ungdomsspelen. Tanken är att det ska bli fler föreningar än det varit skolor representerade i Ungdomsspelen.

Vi har även förhoppningar om att föreningarna får större medlemsantal i och med denna förändring sker som på sikt utvecklar föreningens verksamhet och ger oss en starkare Dövidrott! 

BoUU har även beslutat att inte begränsa sig till endast svenska föreningar, på sikt kommer vi även bjuda in nordiska dövidrottsföreningar - därav namnet Ungdomsspelen som inte har något som begränsar oss till att endast fokusera på föreningarna i Sverige. 

 

Utöver förändringen från skolorna till föreningar samt namnet blir det även en mindre förändring gällande åldersklasser, från låg-, mellan- och högstadiet blir det nu istället U-klasser. 

Individuella idrotter


- U17 – 16–17 år
- U15 – 14–15 år
- U13 – 12–13 år
- U11 – 9–11 år


Lagidrotter


- U17 – 15–17 år
- U14 – 12–14 år
- U11 – 9–11 år

Förutom förändringarna är det i grunden en samma modell som Skol-SM med samma bestämmelser, BoUU vill inte röra om i grytan för mycket. Bestämmelserna i helhet finns här: Ungdomsspelen tävlingsbestämmelser.pdf

Förslaget har skickats ut till föreningarna under Aprilmånaden och även presenterats i samband med Dövidrottsforum 2019 där responsen från föreningarna varit positiva. Brevet till föreningarna kan ni läsa i helhet här: Brev till föreningar - Framtidsmodellen.pdf

Nu har Dövidrott Västra och Dövidrott Östra en tydligare uppdragsbeskrivning i Ungdomsspelen där de utöver att vara huvudmän för Ungdomsspelen även ska bistå föreningarna med hjälp för etablering av ungdomsverksamhet. 

Behöver du eller din förening hjälp eller stöd inför Ungdomsspelen, kontakta din distriktkonsult. Kontaktppgifterna kan hittas här: https://www.svenskdovidrott.se/Kontakt/distriktsforbund/

 

Höstens Skol-SM i Härnösand blir alltså det sista innan övergången till Ungdomsspelen fullbordas till våren 2020 i Malmö & Lund! 

Vi hoppas och tror att förändringen blir positiv där vi på sikt får starkare dövidrottsföreningar i Sverige!

Har ni frågor eller synpunkter gällande formaten får ni gärna skicka ett mail till Barn- och Ungdomsidrottsutskottets handläggare Frej Fredman This is a mailto link

Skribent: Frej Fredman
Epost: Adressen Gömd

 

 PROJEKTSTÖD - IF 

Tecken inom idrott  

 

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info