Hoppa till sidans innehåll
Foto: Göran, till höger, med sin historiska bronsmedalj under EM i Jönköping, 1988

Dövidrottsprofilen Göran Högberg har somnat in

05 FEB 2021 13:50
Förbundet har under dagen nåtts av det sorgliga beskedet att en av de stora Dövidrottsprofilerna, Göran Högberg, somnat in efter en tids sjukdom.
  • Uppdaterad: 05 FEB 2021 13:50

Göran har varit en mångårig aktiv idrottare inom flera idrotter men det går inte att bortse från faktumet att orienteringen låg hans hjärta närmast. Göran har deltagit i flera internationella och nationella tävlingar där han skördat flera framgångar.

Göran deltog i det allra första Orienterings-EM för Döva som genomfördes i Jönköping 1988 där han tog ett brons individuellt och guld i tremannalaget tillsammans med Curt Ljungberg & Jonny Bergh. Det individuella bronset var historiskt då han tillsammans med Anne-Marie Strömsten (som tog ett guld) blev de allra första EM-medaljörerna i Orienteringen någonsin.

Utöver EM blev det även stora framgångar i såväl NM som SM där han först representerade DSK Dalir innan han gick vidare till IK Hephata där han ofta bildade en fruktad Hephatatrio i Budkavle (stafett) tillsammans med Knut Johansson & Jonas Berglund.  Efter sin aktiva orienteringskarriär sadlade han om till ledare och triumfade tillsammans med det svenska laget under EM i Sovjet 1992, EM i Schweiz 1996 samt EM i Ungern 2000 där det blev flera medaljer för den svenska truppen. 

Torbjörn Svenningsson och Göran Högberg.jpg

Göran Högberg, då som ledare, tillsammans med guldmedaljören Torbjörn Svenningsson under EM i Sovjet, 1992. 

Under de senaste åren har Boule legat Göran varmt om hjärtat, faktumet är att han deltog i det senaste SM i Boule som genomfördes i Borlänge så nyligen som slutet av augusti 2020. Där blev det ett brons i tvåmanna tillsammans med Pehr Örneblad, även där för Stockholmsföreningen IK Hephata. 

Medaljörerna i dubbelspel.jpg

Göran, längst till höger, med sin bronsmedalj från tvåmannaspel i Boule SM som avgjordes så sent som Augusti 2020

Svensk Dövidrott har förlorat en stor dövidrottsprofil, våra tankar går till de nära och kära i denna tuffa tid.

Vila i frid, Göran! 

Skribent: Frej Fredman
E-post: Adressen Gömd

 

 

Tecken inom idrott

 

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info