Hoppa till sidans innehåll

Information om Stockholm Tolkcentralens nya riktlinjer

07 MAJ 2019 12:02
  • Skapad: 07 MAJ 2019 12:02

Kenneth Lundh, generalsekreterare och Frej Fredman, handläggare, på förbundskansliet har den 2 maj haft ett möte med Tolkcentralen i Stockholm för att gå igenom förbundets behov av tolkar under verksamhetsåret som är kvar av 2019.

I samband med detta möte har Förbundet tagit del av Tolkcentralen i Stockholms uppdaterade riktlinjer för fritidstolkning.  De nya riktlinjerna innebär att enskilda tolkanvändare bara får tillgång till tolk på ett (1) tolkuppdrag i veckan i samband med sitt fritidsintresse. För aktiva som vill satsa på sin idrott och som väljer att gå med i en förening med hörande, ej teckenspråkskunniga ledare och kamrater, innebär detta beslut att de aktiva blir borttagen sina möjligheter att kunna utöva sin idrott på den nivå den aktiva själv önskar. Detta kan i sin tur leda till att den aktiva förlorar sin motivation till idrotten och därmed blir mer isolerad. 

Även vid detta möte fick vi besked om att när någon av våra landslag deltar i internationella mästerskap, kommer det ej att beviljas tolk för de aktiva som är inskrivna i Stockholms Läns Landsting, vilket skapar stora problem, främst för de landslag som har förbundskaptener eller andra ledare som ej är teckenspråkiga. Hur vi skall bemöta detta problematik, arbetar vi just nu tillsammans med huvudansvariga och förbundskaptener.

Detta beslut kommer även hindra dövidrottsföreningar, som har tränare som ej kan teckenspråk, från att bedriva sina verksamheter. Förbundet anser att  beslutet att begränsa tillgången till tolk för aktiva i Stockholm inte är rimligt. Det går stick i stäv med förbundets ambition att låta våra aktiva själv välja idrott fritt utifrån sitt intresse och ambitionsnivå.

Det ingår i landstingets uppdrag, enligt hälso- och sjukvårdslagen, att tillhandahålla tolk till personer med nedsatt hörsel folkbokförda inom Stockholms län även vid så kallad fritidstolkning. I ett samhälle som säger sig värna om inkludering och tillgänglighet, är detta beslut ytterst beklämmande och förbundet kommer att vidta åtgärder tillsammans med andra lokala intresseföreningar inom Stockholms Läns landsting för att beslutet ska ändras. 

Skribent: Förbundskansliet

 

 PROJEKTSTÖD - IF 

Tecken inom idrott  

 

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info