Hoppa till sidans innehåll

Information om Covid-19 från Svenska Dövidrottsförbundet

12 MAR 2020 16:39
 • Skapad: 12 MAR 2020 16:39

Se bifogad fil för att läsa informationen i pdf-fil.
Information om Covid-19 från Svenska Dövidrottsförbundet.pdf


Information om Covid-19 från Svenska Dövidrottsförbundet
Vi har på olika sätt följt den utvecklingen som har skett kring Corona-viruset och på den senaste tiden har den utökat från en influensa till en pandemi. Det har inneburit att Folkhälsomyndigheten har gjort bl.a. hemställan till regeringen och satt upp riktlinjer för samhällsfunktioner. Vi följer den utveckling via olika kanaler framöver och kommer att fortlöpande uppdatera förbundets förhållningssätt efter uppdateringar av riktlinjer mm. på våra sociala medier, då främst hemsida och Facebook.

Beslut för den rådande förordningen gäller från 12 mars i hela landet som bl.a. att max 500 personer får närvara vid allmänna och offentliga tillställningar, det kan sammanställas som att publika evenemang inom idrottsrörelsen skall förhålla sig till denna riktlinje. Denna förordning skall gälla till 30 april om inte förordning hävs av regeringen med omedelbar verkan när behovet inte längre behövs.

Rekommendationer ang. folksamlingar
Det finns från den 11/3 allmänna rekommendationer om att ställa in evenemang med över 500 besökare. Det gör att Folkhälsomyndighetens rekommendationer och antal personer i riskgrupp får vägleda. Detta gäller för hela landet, inga ort är undantaget från samtliga rekommendationer.

Angående kommande evenemang/event inom Svenska Dövidrottsförbundet
Riktlinjen om att övergå till en mer digital mötesform gäller på grund av myndigheternas rekommendationer ovan även för våra evenemang. Representantskapsmötet ligger i farozonen, fast nuvarande riktlinjer gäller fram till den 30 april. Vi kommer att återkomma inom snar framtid med beslut i detta avseende.

När det gäller Ungdomspelen i Malmö, så ställs den in och vi börjar den nya barn och ungdomsidrottsmodellen i höst istället.

Angående våra internationella evenemang inom Svenska Dövidrottsförbundet
Vi kommer att arrangera Orienterings-EM i augusti månad och än så länge kvarstår denna event i verksamheten. Det finns inställda mästerskap som tex Basket-EM i Italien och Bordtennis-EM i Österrike, och här får vi avvakta om de mästerskapen skall förflyttas fram i tiden istället.

Vissa aktiva/medlemmar kan tillhöra riskgrupper
Vi vill poängtera att vi som organisation ser det som extra viktigt att ta hänsyn till våra medlemmars bästa och vara medvetna om att vissa tillhör riskgrupperna som myndigheter och vården pekat ut. Till riskgrupper räknas bl.a. personer med hjärtkärl-sjukdom, kronisk lungsjukdom, diabetes och högt blodtryck. Att tillhöra en riskgrupp innebär att man vid smitta kan få allvarligare symptom.


Förbundet agerar enligt följande för

tjänstemän är att förbundet följer Riksidrottsförbundets rekommendationer kring personal i Idrottens Hus. Inga resor ska göras bortsett från de som är verksamhetskritiska. Sammanträden och möten hålls främst på digitala plattformar som MS Teams, Skype och Whatsapp för ett större antal deltagare än 5 personer.

Möten förbundet arrangerar med externa deltagare

 • Beslut kring genomförande sker i samråd med GS
 • Möten med fler än 25 deltagare avbokas eller genomförs i digital form.
 • Möten med färre än 25 deltagare kan genomföras efter samråd med deltagarna. Genomförs mötet erbjuds möjlighet till digital närvaro.

Möten där medarbetare vid huvudkansliet deltar

 • Beslut om RF/SISU:s medarbetare ska delta i möten med fler än 25 deltagare fattas av GS.
 • Var restriktiv med att delta fysiskt på möten med mer än 25 deltagare.

och för verksamhet inom Svenska Dövidrottsförbundet
gäller dessa riktlinjer gällande SDI sanktionerade mästerskapen, evenemang, landslagssamlingar och föreningars förhållningssätt.

SDI Sanktionerade mästerskapen Samtliga mästerskapen i mars- och april månad ställs in/flyttas fram i tiden, och det innefattar följande mästerskap

 • Bangolf Filt, 22 mars, Landskrona 
 • Padel Mixed, 18-19 April, Stockholm
 • Badminton, 25-26 April, Örebro
 • Bowling Individuellt, 25-26 April, Nässjö

Skulle en arrangörsförening ignorera riktlinjerna och ändå genomföra arrangemanget kommer förbundet vidta åtgärder mot föreningen i form av uteslutning från samtliga SDI sanktionerade mästerskapen de två kommande åren.

Arrangörsföreningen ska så snart som möjligt avboka hallarna, domarna mm. med hänvisning till förbundets riktlinjer, skulle betalningskrav fortfarande finnas från uthyrarna eller dylikt ber vi er att kontakta oss direkt för uppföljning. Förbundet kommer att följa upp med Huvudansvariga i idrotterna i fråga samt arrangerade föreningar för att hitta en plan för de inställda mästerskapen med nytt datum bland annat.

Swedish Deaflympic Committee
har beslutat att skjuta upp Deaflympics Camp & Landslagsledarträff som planerats hålla till den 4–5 april på Bosön.
Medan Deaflympics Camp skjuts upp till ett annat datum längre fram i tiden undersöker vi vilka möjligheter som finns för att genomföra ett landslagsledarläger, i dagsläget finns tre alternativen.

 1. Att landslagsledarträff skjuts upp till ett senare datum under året
 2. Att landslagsledarträff genomförs 4–5 april (eller ett annat närliggande datum) via videokonferenslänk
 3. Att förbundet istället gör informationsmaterial som skulle tagits upp under landslagsledareträffen och skickar materialen till samtliga Huvudansvariga & Förbundskapten

Mer information om landslagsledareträffen kommer att dyka upp framöver, men det som är fastställt är alltså att det inte blir en fysisk träff mellan 4–5 april i Bosön!

Landslagssamlingar
Samtliga planerade landslagssamlingar under mars månad skjuts upp, även april månad är i riskzonen för samma situation. Men vi följer upp utvecklingen dag för dag. Vi rekommenderar att ni INTE bokar in något till April månad, ni som redan har befintliga bokningar avvaktar tills vidare som vi har sagt. Viktigt att detta följs även om det kan kännas som att landslagsverksamheten störs, dagens situation råder oss till nödvändiga beslut för att hjälpa samhället och våra aktiva & ledare. Ni som planerat in landslagssamlingar får gärna kontakta Frej Fredman för ytterligare information eller om ni behöver hjälp med att få fria avbokningar med mera.


Föreningarnas förhållningssätt
Föreningsmöten/årsmöten och dylikt rekommenderas till att hållas för max 25 personer i lokal och att digital alternativ kan erbjudas.

I övrigt gäller följande:

 • Följa myndigheternas direktiv
 • Ta hänsyn till att våra aktiva kan tillhöra någon av riskgrupperna och agera med försiktighet
 • För föreningsverksamhet generellt föreslår vi att verksamheten fortsätter enligt plan, med hänsyn till de riktlinjer som har nämnts ovan. Påtala vikten av att ej närvara vid misstanke av smitta.

Allmänna regler för att minska smittspridning
(oavsett om det är coronavirus, influensa eller vanlig förkylning)

 • Tvätta händerna och/eller sprita dem ofta och noga.
 • Undvika att peta med fingrar i ansikte och ögon.
 • Hosta och nys i armvecket eller i papper.
 • Undvik smittade människor och stanna själv hemma om du är sjuk.
 • Vid misstanke om att du är smittad, kontakta 1177.

Länkar till information

Skribent: Sofia Lindevall

 

 

Tecken inom idrott

 

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info