Hoppa till sidans innehåll

Uppdatering kring Covid-19

19 MAR 2020 09:12
Här kommer en uppdaterad informationssammanfattning som berör flertalet områden inom vår verksamhet.
  • Skapad: 19 MAR 2020 09:12

Föreningsinformation (allmänna riktlinjer)

 

Först vill förbundet informera om den senaste sammanställda informationen ifrån RF som riktar sig mot föreningslivet.

www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen/vanligafragoromcoronavirusochidrott/

Vissa delar i länken ovan lyfts fram här nedan

Vad kan en förening göra i den här situationen?
Fokus ligger på att begränsa smittspridningen och varje enskilt beslut måste fattas utifrån det. Om föreningen har planerat evenemang som cup eller liknande med mer än 500 personer så behöver evenemanget ställas in eller skjutas upp. Det behöver varje arrangör och varje förening besluta i samråd med sitt SF och den kommun som står värd för evenemanget. Det går också bra att kontakta lokal polismyndighet för vägledning, då de har rätt att upplösa eller förbjuda sammankomster.

Som förening – vem ska man kontakta?
Vid mer idrottsrelaterade frågor, såsom matcher, arrangemang eller utbildningar, kontaktar ni i första hand ert SF. En innebandyförening kontaktar alltså Svenska Innebandyförbundet eller dess distrikt, till exempel Stockholms Innebandyförbund och så vidare, beroende på vilket förbund som föreningen tillhör.
Så i ert fall tar ni kontakt med SDI:s kansli eller Västra/Östras konsulenter

LOK-stöd
Vi får många frågor kring vad som händer med LOK-stödet när aktiviteter ställs in. Riksidrottsstyrelsen fattade den 16 mars beslut om att utbetalningar av LOK-stöd inte kommer att minska för att det registreras färre aktiviteter. Vi kommer att ta fram en modell för fyllnadsutbetalning av LOK-stöd under hösten för att kompensera för utebliven verksamhet. Totalsumman blir lika stor 2020 som 2019.

Skatter och avgifter
Regeringen har även meddelat att alla företag och även ideella föreningar som har en skatt att betala och som fått tillfälliga betalningsproblem kan söka anstånd med betalning hos Skatteverket. Detta kan underlätta lite för föreningar och förbund. Inte bara företag utan även ideella föreningar kan få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt som redovisas månadsvis eller kvartalsvis.

Övrig information för föreningar från förbundet, främst ifrån Idrottskottet

 

Inställda SM
Som vi kommunicerat ut vid förra mailutskick så ställs samtliga SM under mars- och aprilmånaden, även SM bortåt juni är i farozon men vi uppdaterar er fortlöpande gällande dessa SM. Inom de närmsta dagarna kommer Idrottsutskottets Handläggare att ta kontakt med Huvudansvariga för respektive idrotter för att göra upp en plan vad vi ska göra med de inställda SM, detta kommer kommuniceras ut till föreningarna.

Anmälningsavgifter
Föreningarna som betalat in anmälningsavgifter för de inställda SM ska få tillbaka pengarna från den arrangerade föreningen, kontakta oss på förbundet om ni betalat anmälningsavgiften och ej återfått avgiften.

Inbjudan till kommande SM
I
nga inbjudningar till de kommande SM kommer att skickas ut med anledning av dagens situation som gör det nödvändigt för oss att avvakta. Däremot kommer vi slopa regeln om att inbjudan ska skickas ut till föreningarna 3 månader innan, fram till och med juni. Detta innebär att inbjudan till de kommande SM i Bangolf & Orientering Sprint eventuellt skickas ut mindre än tre månader i förväg, vi ber er föreningarna att preliminärboka datumet som finns i Evenemangskalendern samt kontakta Huvudansvariga om ni har ytterligare frågor.

Utmärkelser . Stora Idrottares Märke
Det var planerat att Stora Idrottares Märke skulle delas ut i samband med Representantskapsmötet men på grund av situationen med Coronaviruset, flyttar vi fram utdelningen till Idrottsgalan 2021. Vi ber er Huvudansvariga som fortfarande inte skickat in underlag på statistik att göra det under året, vi vill hylla våra duktiga idrottare!

 

Landslagsinformation

Internationella mästerskapen
I dagsläget har flera internationella mästerskapen ställts in eller skjutits upp, bland annat Bordtennis VM, Bowling NBM och Basket EM. Flera internationella mästerskapen till sommaren är i farozon men Idrottsutskottet har beslutat att förberedelserna inför dessa mästerskap ska ske fortlöpande samtidigt som vi har täta kontakter med Huvudansvariga för idrotterna som har mästerskap till sommaren. Vi följer myndigheternas uppdateringar konstant och det kan komma bli ändringar under den närmsta tiden. Viktigt att detta informeras till aktiva, att allt är mycket osäkert och att mästerskapet kan ställas in.

Aktivas mående
Mycket viktigt att detta prioriteras, se till att ha kontakt med er aktiva och kolla om de får rätt stöd hemma. I dagsläget ställs många träningar & tävlingar in av respektive föreningar, detta riskerar leda till att aktiva mår sämre utan stöd. Känner ni er osäkra på vilket stöd ni kan ge er aktiva, tveka inte att kontakta oss på förbundet!

Verksamhetsstöd
För idrotterna där internationella mästerskapen ställts in dras Verksamhetsstödet tillbaka, IU kommer därefter att öronmärka respektive landslags verksamhetsstöd. Vi följer därefter utvecklingen för de inplanerade mästerskapen, skulle de genomföras till detta år så kommer Verksamhetsstödet att täcka dessa mästerskap. Annars får Huvudansvariga söka om nytt stöd för inplanerade verksamheter till sommaren & hösten som träningsläger bland annat. För de övriga landslagen där de internationella mästerskapen fortfarande inte ställts in gäller samma princip som tidigare!   

Landslagsledarträff, Nytt datum & format
IU känner att Landslagsledareträffen bör genomföras innan sommaren, kansliet jobbar nu med att ta fram lösningar för videokonferens. Preliminärt datum blir därför 23 maj där samtliga Huvudansvariga och Förbundskapten har möjlighet att delta i distans via en videolänk, vi ser över vilka möjligheter det finns med tolkar också. Mer information kommer under april månad!  

Skribent: Kenneth Lundh
Epost: Adressen Gömd

 

 

Tecken inom idrott

 

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info