Hoppa till sidans innehåll

Inför Winter Deaflympics 2019 - Eva Dahlberg & Leif Danielsson

03 DEC 2019 10:51
Ända sen Deaflympics 2003 i Sundsvall, då hon gick i invigningståget framför den italienska truppen, har Eva Dahlberg alltid haft en dröm. Att få representera Sverige i Winter Deaflympics. Nu är hon bara dagar från att äntligen få uppfylla drömmen.
  • Skapad: 03 DEC 2019 10:51

Nu är det mindre än en vecka kvar tills den svenska truppen åker iväg till Italien för 2019 års upplaga av Winter Deaflympics. Ni har tidigare haft chansen att få lära känna den svenska Alpinåkaren Albert Boklund, nu får ni chansen att lära känna Östersundsduon Eva Dahlberg och Leif Danielsson

Eva Dahlberg, 33, har åkt skidor i hela sitt liv även om mängden varierat år till år. ELeva satsade väldigt mycket på skidor under de tidiga åren i livet med stora mängder träningar och tävlingar. När hon under gymnasietiden flyttade till Örebro blev det dessvärre en längre tids uppehåll.

"Det är mest på grund av att det inte snöar i Örebro!" berättar Eva

Efter gymnasietiden blev det en återkomst inom skidsatsningen, dock i motionärsnivå där hon deltagit i flera Vasalopp bland annat. Vid 2016 steppade hon upp i sin satsning och började träna och tävla för Östersunds Skidlöparklubb, klubben hon än idag är aktiv hos. När hon under 2018 fick kontakt med Svenska Dövidrottsförbundet som meddelade att det fanns en möjlighet att representera Sverige under 2019 års Winter Deaflympics lade hon tillsammans med förbundskaptenen tillika klubblagstränaren Leif Danielsson upp ett träningsprogram som innebar 6 träningar per vecka. 

"Kanske skulle jag egentligen behöva träna ännu mer för att kunna konkurrera med de allra bästa, men jobbet ska också skötas!" säger Eva

Hon har egentligen delvis varit med i ett Deaflympics tidigare då hon i samband med Winter Deaflympics i Sundsvall 2003, då blott 17 år gammal, var med i invigningståget framför den italienska truppen. Nu kommer hon istället få vara med i invigningståget som representant för den svenska truppen. 

"Jag ser mycket fram emot den 8:e december då vi påbörjar vår resa från Östersund till Deaflympics i Italien" säger Eva 

Tillsammans med henne åker Leif Danielsson, 57, som arbetat med Eva under flera år som tränare för Östersund Skidlöparklubb, därför blev det naturligt att han även får uppdraget som förbundskaptenen. 

Leif själv har även åkt skidor under hela sitt liv, han blev redan vid 17 (!) års ålder tränare för samma klubb som han fortfarande är ledare för vilket innebär ett 40-års engagemang i samma klubb. Under en period var han även anställd som tränare i klubben men är i dagsläget Idrottskonsulent för Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna. 

"När Svenska Dövidrottsförbundet frågade mig om jag kunde följa med till Italien för att serva Eva var svaret ett självklart JA! Det känns väldigt inspirerande att få åka till Italien tillsammans med truppen och att få representera Sverige!" säger Leif

 

Eva kommer att delta i samtliga tävlingsgrenar under Deaflympics vilka är följande: 

13 December - 5 km fristil 

14 December - Sprint klassisk stil 

16 December - 3,3 km individuell start klassisk stil

17 December - 6,6 km jaktstart fristil 

Skribent: Frej Fredman
Epost: Adressen Gömd

 

 PROJEKTSTÖD - IF 

Tecken inom idrott  

 

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info