Hoppa till sidans innehåll

Adjö Valtellina-Valchiavenna 2019

22 DEC 2019 16:46
  • Skapad: 22 DEC 2019 16:46

Nu är den 19:e Winter Deaflympics som genomfördes i Valtellina-Valchiavenna, Italien över. Italien som så sent som för ett år sen tog beslutet om att arrangera Deaflympics har stått för ett fint arrangemang även om tävlingsplatserna varit flera timmars bilfärd från varandra, detta kommunicerades dock ut till ICSD som accepterade detta för att Italien skulle kunna arrangera Deaflympics.

Sverige skickade en trupp på fyra aktiva fördelade på tre idrotter; Alpint, Skidor samt Schack som gjorde debut i Deaflympics-sammanhanget. Totalt blev det hela 35 nationer vilket är ett nytt rekord för Winter Deaflympics, den enskild största anledningen är att Schack är med i programmet som innebar deltagandet av nationerna som traditionellt inte är starka i Vinteridrotterna.

Resultatmässigt blev det ingen höjdare för Sveriges del men Swedish Deaflympic Committee ser positivt på att Sverige ändå deltog i Deaflympics, då Vinteridrotten äntligen fick sin uppmärksamhet igen. Sist Sverige deltog i ett Vinter Deaflympics var 2007 i Salt Lake City, USA. En stark vintersportnation har alltså inte varit med på hela tolv år vilket givetvis är ett underbetyg. Inför Deaflympics 2019 kom bland annat Leif Danielsson in i vår ledarstab som förbundskapten, Leif själv arbetar som Idrottskonsulent för Jämtland/Härjedalen och har nu fått en liten fot i Dövidrotten. SDC har förhoppningar om att kunna använda Leifs stora kontaktnätverk i den nordliga delen av Sverige som förbundet traditionellt har svårt att hitta aktiva idrottare, främst på grund av den stora geografiska spridningen där flera döva barn och ungdomar lever helt integrerat.

SDC har försiktiga förhoppningar om att vi till nästa Winter Deaflympics då kunnat hitta duktiga aktiva till den svenska truppen och eventuellt närma oss till medaljerna. Dessutom blir 2020 års Winter Sports Camp av i Wagrain, Österrike i samarbete med Österriska samt Italienska Dövidrottsförbundet där Sverige skickar 10 deltagare för att utbildas av kompetenta instruktörer. Förhoppningsvis får vi nya stjärnskott i antingen Alpin utförsåkning eller Snowboard!

Åter till Winter Deaflympics 2019. Schack gjorde som nämnt debut i Deaflympics-sammanhanget och Sverige skickade två aktiva i Tord Björnvall och Ao Mossin som endast deltog i Blitz. Tävlingsdagen var den 13:e december och varje spelare skulle genomföra 11 rundor. För Tord och Ao del blev det till slut mittenplaceringar i 25:e respektive 29:e placeringar av totalt 43 Schackspelare.

Eva Dahlberg deltog i längdskidor där det blev tufft för henne resultatmässigt och hon fick rikta sig på att inte hamna sist i tävlingarna som dominerades av ryska och ukrainska damer. Eva deltog i följande grenarna 5 km fristil, Sprint klassisk stil, 3,3 km klassisk stil och 6,6 km fristil jaktstart. Det var i favoritstilen fristil som Eva klarade sig bäst där hon inte hamnade sist i 5 km och jaktstarten.

För fanbäraren Albert Boklund blev det en mästerskapsdebut i Alpint, tidigare har han representerat Sverige i såväl Basket som Fotboll. Det blev ett fullt godkänt mästerskap för Albert som inte började med Alpin utförsåkning förrän så sent som förra året. Albert blev dessutom historisk som den första Störtloppsåkare för Sverige, utöver Störtlopp blev det även Super-G och Storslalom. Albert slutade på respektabla placeringar precis under mitten där Storslalom blev den bästa grenen för Albert med sin 25:e plats av totalt 45 åkare.

Ryssland blev föga förvånande nationen som dominerat Deaflympics 2019 med hela 48 medaljer fördelade i 17 guld, 18 silver samt 13 brons. Tvåan i medaljligan blev Italien som tog hem 5 guld och 2 brons, samtliga fem guld togs av Deaflympics okrönte kung Giacomo Pierbon som alltså tog fem guld av fem möjliga i Alpint! Damernas motsvarighet blev Elena Yakovishina som tog fyra guld och ett silver.

Vinnaren av Norden blev grannlandet Finland som kammade hem två silver och ett brons genom Snowboard och damernas Curling. Ett stort grattis från Sverige!

 

Urban Mesch, Överledare, sammanfattar 19:e Deaflympics så här:

 

Jag vill säga ett stort tack till den svenska truppen och SDI:s delegation på ICSD-kongressen. De har gjort sitt yttersta under Vinter Deaflympics i Valtellina-Valchiavenna, Italien 2019. Sverige fick inte medaljer denna gång men nya erfarenheter och motivation till nästa Deaflympics.

 

Sverige har varit med på Vinter Deaflympics sedan 1949 med uppehåll under 2015 i Ryssland, 2011 ställdes Deaflympics in. Det är kul att svenska truppen återigen är med på Vinter Deaflympics där vi har historiskt sett varit bra på vintersport. 

Vi vill betona att det är bra att Svenska Dövidrottsförbundet skickat truppen till Vinter Deaflympics för att väcka Vinteridrotten. Resultaten blev inte det bästa för Sveriges del men vi ser ändå positivt på de aktivas insatser i längdskidor, utförsåkning samt schack. Schack ingår som en officiell gren för Vinter Deaflympics 2019.

 

På ledarsidan ser det ljust ut. Leif Danielsson ansvarar för längdåkning och Alexander Oredsson för utförsåkning. Leif Danielsson är idrottskonsulent i Jämtlands och Härjedalen Idrottsförbund, Alexander Oredsson är utbildad tränare för Huddinge Skidklubb. Här kan vi utnyttja deras kontaktnätverk och kompetens för att hitta nya aktiva och utveckla dem.

 

Svenska Dövidrottsförbundet måste bygga upp en långsiktig plan för vintersport och satsa på att hitta idrottare till vinteridrotterna längdåkning, utförsåkning, ishockey, curling och schack samt övriga idrotter. Parallellt ska SDI också se till att jämställdhetsarbetet fortsätter och att vi uppmuntrar kvinnliga aktiva och ledare också. 

 

Svenska delegationen och överledaren har träffat flera personer, bland annat ICSD-styrelsen och ledarna för nationella idrottsförbund. Det har varit ett bra lobbyarbete om Deaflympics framtid. Öppenhet och kunskap om Dövidrott och teckenspråksgemenskapet är viktiga nyckelord. Oavsett politik, religion, hudfärg eller kön har vi i fem världsdelar det gemensamt i idrotten.

 

Nu blir det flera spännande Deaflympics framöver, nästa gång det blir Deaflympcis i Europa är om 8 eller 10 år.

2021 Sommar Deaflympics i Brasilien 

2023 Vinter Deaflympics i Kanada (inte helt spikat, flera saker som måste klargöras först)

2025 Sommar Deaflympics har Japan visat sitt intresse

2027 Vinter Deaflympics har Turkiet visat sitt intresse

 

Jag har varit överledare och ledare under 32 och deltagit i flera Deaflympics ända sen 1987 i Oslo till 2019 i Valtellina-Valchiavenna. Jag har sett en del förändringar när det gäller antalet deltagarnationer, antalet kvinnor, antalet idrottsgrenar och hårdare konkurrens. Svenska truppen har tyvärr minskat rejält efter 2007 och vi håller tummarna att Sverige beblandar sig som en av de bästa vinternationerna redan vid nästa Deaflympics år 2023.

 

Stort tack för ett fint arrangemang i Italien trots att det varit långa avstånd på 2-3 timmar mellan olika tävlingsanläggningar vilket inneburit att det varit lite alltför utspritt.

 

Jag som överledare vill också tacka den svenska truppen och svenska delegationen på ICSD-kongressen att de har bidragit med sin del för att Deaflympics kommer att kvarstå i framtiden och bli mer jämställd.

 

Jag önskar er en God Jul och ett Gott Nytt År.

 

Urban Mesch

Överledare

 

 

Svenska resultat från Deaflympics hittar ni här: https://www.svenskdovidrott.se/Deaflympics/2019-Valtellina-Valchiavenna/Resultat/

 

Gå även in på Deaflympics officiella hemsida som har flera bilder, videoklipp samt resultat på denna länk: http://2019deaflympics.com

Skribent: Frej Fredman
Epost: Adressen Gömd

 

 PROJEKTSTÖD - IF 

Tecken inom idrott  

 

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info