Hoppa till sidans innehåll

Muskelstyrka


 

Det förekommer rörelser inom alla idrotter och det är musklerna som skapar dessa rörelser. Muskelstyrkan är viktigt för alla idrotter, men i en del idrotter är muskelstyrkan ännu viktigare än andra. T.ex. så är i några idrotter viktigast med maximal muskelstyrka eller hur snabbt musklerna drar ihop sig, medan i andra idrotter är musklernas uthållighet som viktigast.

Musklerna utför, nervsystemet styr och cirkulationssystemet underhåller. Vi kan inte medvetet aktivera en muskel. Men vi kan medvetet utföra rörelser, och dessa rörelser skapas av att flera muskler samarbetar. Det är nervsystemet som reglerar muskelkraften och därmed styr rörelserna. 

Idrott består av rörelser och det är musklerna som skapar dessa rörelser. Rörelserna som utförs kan vara enkla som konditionsidrotter eller komplexa för att själva utförandet av rörelsen är viktigare än kraftutvecklingen och de kan utföra med liten kraft eller stor kraft, så som inom många estetiska idrotter. Inom andra idrotter utnyttjas musklernas maximala kraftpotential.

Källa:Träningslära

Uppdaterad: 03 FEB 2020 13:55 Skribent: Sofia Lindevall
E-post: This is a mailto link

 

 

Tecken inom idrott

 

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info