Hoppa till sidans innehåll

DEAFLYMPICS-KVAL: Tung förlust mot Tyskland

18 OKT 2016 10:31
Sverige förlorade Deaflympics matchen mot Tyskland på bortaplan i Karlsruhe med 3-1. Det var en jämn och spännande match där båda lagen spelade fin fotboll. Tyvärr missar Sverige nästa års Deaflympics i och med förlusten.
  • Skapad: 18 OKT 2016 10:31

Bildtext: Stående fr.v Jacob Masso, Victor Jannerlid Söderberg, Dennis Koss, Romel Belcher, Elias Johanson och Nabil Tebibel. Sittande fr.v Ali Attar, Pa Ceesay, Alexander Neverland, Peter Delin och Alexander Stojilkovic. Foto: Therese Rollvén.

En svår match väntade Sverige som förra året slagit Polen i första kvalmatchen med 1-0 på hemmaplan. Tyskland slog Polen senare under våren med 6-1. Denna match skulle alltså avgöra vem som skulle bli gruppetta. För svensk del var det bäst att vinna matchen för att kunna få en plats i Deaflympics. 

Sverige visste att det skulle bli en mycket svår match, då Tyskland är världstvåa. De mötte Turkiet i finalen i VM i Italien i somras som de förlorade knappt. Men Sverige har under det senaste året visat stigande form och det fanns chans att överraska. Det skulle bli en mycket jämn match. Förbundskaptenerna sa till spelarna innan match att det var viljan och att ge allt som gällde i denna match. Och då skulle vi kunna ge Tyskland en match. I det svenska laget saknades avstängde Adam Neverland och skadade Rekar Essa. 

Sverige ställde upp med Elias Johanson, Pa Ceesay, Nabil Tebibel, Peter Delin, Victor Jannerlid Söderberg, Dennis Koss, Alexander Neverland, Romel Belcher, Alexander Stojilkovic, Ali Attar och Jacob Masso. 

Tyskland började bäst i matchen och hade kontroll i stora delar av första halvlek. Sverige kom sakta men säkert in i matchen och började hitta ytor. Det första tyska målet gjordes efter 18 spelade minuter av deras nummer 7 (Steven Nowark) och det var ett riktigt snyggt mål. Ett långskott som i princip var otagbart för vår målvakt. Sedan var det hela tiden Sverige som försökte pressa uppåt för att kunna göra mål. Jacob Masso fick till ett bra skott som tysklands back räddade precis på mållinjen genom nick. Första halvlek slutade 1-0 till Tyskland.

I andra halvlek var det Sverige för hela slanten. Försvaret med Tebibel, Ceesay, Delin och Jannerlid Söderberg jobbade hårt och lät inte tyskarna komma in i målområdet. Alexander Neverland kämpade och slet i mittfältet tillsammans med Koss, Belcher och Stojilkovic. Stojilkovic fick senare en smäll som gjorde att han inte kunde fortsätta spela. Koss och Belcher byttes också ut tidigare. In för de tre kom Rasinaho, Boklund och Elias Tebibel.   

I slutminuterna fick Tysklands nummer 7, Nowark, ännu en fullträff på ett långskott som var likt det första och det blev 2-0 till Tyskland i 88:e minuten. Sverige fortsatte och pressa högt upp som resulterade i en tysk kontring minuten senare. 3-0 till Tyskland. I 90:e minuten fick Sverige äntligen sitt mål genom Elias Tebibel. Men det var försent. Matchen blåstes av. Seger till Tyskland och Sverige är ute från Deaflympics. Matchens bästa spelare, hela matchen sett, enligt förbundskaptenerna Bååth, Whale och Kindblom var Alexander Neverland. 

Det är viktigt att komma ihåg att det här laget ska vara som bäst om 3-4 år, det är då vi kan vara med och slåss om placeringarna högre upp. Det är tre år sen det här laget startade och redan på några år har man varit med i EM, VM och så spelat Deaflympics kval. 

Efter denna lördags Deaflympics kval för herrar i fotboll står det klart att Turkiet (arrangör), Ryssland (vinnare grupp A), Tyskland (vinnare grupp B), Frankrike (vinnare grupp C), Ukraina (vinnare grupp D), Irland (vinnare grupp E) tar sig vidare till Deaflympics i Samsun, Turkiet 2017. Storbritannien och Italien tar sig också vidare som de bästa grupptvåorna baserat på europarankingen. Sverige ligger på en 11 plats i rankingen. Belgien på 9:e plats och Tjeckien på 10:e plats. 

Närmast för Sverige väntar nu kval till EM under 2018. EM spelas i Kreta, Grekland 2019. 

Skribent: Therese Rollvén
Epost: Adressen Gömd

FOTBOLLENS SPONSORER  

  

 

 

 

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info