Hoppa till sidans innehåll

Storslam för IK Surd under det historiska U-21 Futsal SM

13 MAR 2019 17:16
Lördag den 9:e mars genomfördes den historiska U-21 Futsal SM i Örebro, där 3 dam- och 3 herrlag krigade om att få titulera sig som det bästa U-21 Futsallag i Sverige. Det blev IK Surd som fick titulera sig som bäst efter dubbla guld.
  • Uppdaterad: 13 MAR 2019 17:16

Efter att Deaf Champions League uppdaterat deras regelverk där ett nationellt U-21 mästerskap även krävs för att kunna delta i U-21 DCL fick vi i den allra sista minuten se till att arrangera ett U-21 Futsal SM. Från början pratades det om att det eventuellt endast skulle komma två herrlag, att ett dubbelmöte var vad som skulle stå på schemat. Istället överraskades vi rejält över det stora intresset, det fanns till och med tre damlag som skulle anmäla till SM. 

För ett år sen kom det endast damlag till Senior-SM, nu blev det TRE damlag för ett juniormästerskap. Det vittnar på en fin utveckling inom damfutsalen, förhoppningsvis fortsätter tillväxten. 

Det var alltså IF Nerike, IK Hephata samt IK Surd som skickade både ett herr- och ett damlag var till mästerskapet. IK Hephata och IK Surd herrar har båda deltagit i U-21 DCL där IK Hephata kom tvåa ifjol medan IK Surd vann hela turneringen under 2017. 

Den första matchen var mellan IF Nerike och IK Hephata herrar, där blev det en mycket jämn historia som slutade 2-2 efter att Hephata kvitterat i slutminuterna med hjälp av jokerspel. På damsidan var det däremot rena kontrasten vid matchen efteråt, starka och rutinerade Hephata gav IF Nerike en rejäl futsallektion och vann med hela 11-0. Dock måste vi ha med i betanke att Nerike är ett helt nytt lag och drabbats av skador och avhopp i sista minuten, förhoppningsvis är detta startskottet på utvecklingen för en stark damfutsal i Örebro. 

 

(H) IK Hephata - IF Nerike 2-2 (1-0)

1-0 Amadeus Lantz

1-1 Gor Sargisyan

1-2 Kristijan Keric

2-2 Miska Nenonen

 

(D) IK Hephata - IF Nerike 11-0 (8-0)

1-0 Agatha Niemelä

2-0 Wilma Björck

3-0 Wilma Björck

4-0 Elza-Alise Zarina

5-0 Simona Stupane

6-0 Elza-Alise Zarina

7-0 Hertha Niemelä

8-0 Wilma Björck

9-0 Hertha Niemelä

10-0 Hertha Niemelä

11-0 Hertha Niemelä

 

Nu skulle herrarnas IF Nerike få möta IK Surd där örebroarna skulle behöva knipa segern för att få ett bra utgångsläge. Dock var göteborgarna ett rutinerat lag med starkare individuella spelare och detta avgjorde matchen där slutresultatet blev 5-1 till IK Surd efter två sena mål av göteborgarna. Kort därefter skulle det bli den på förhand tippade finalen mellan damernas Hephata och Surd. Det började bra för stockholmarna efter ett otroligt mål av landslagsspelaren Simona Stupane, men Surd vände och vann med 2-1. Nu behövde de bara knipa en poäng mot Nerike i den sista matchen. 

 

(H) IK Surd - IF Nerike 5-1 (2-0)

1-0 Petrit Shabani

2-0 Farah Ahmadi

3-0 Abdirahman Khalif

3-1 Benhur Fanus

4-1 Dertil Ramadanovic

5-1 Dertil Ramadanovic

 

(D) IK Surd - IK Hepahta 2-1 (0-1) 

0-1 Simona Stupane

1-1 Kajsa Eliasson

2-1 Paulina Boksz

 

Nu var det dags för finalen mellan IK Hephata och IK Surd herrar där Hephata behövde en seger medan Surd skulle vinna hela mästerskapet vid ett oavgjort resultat. Göteborgarna tog snabbt ledningen efter nyckelspelaren Aleksandar Skovin tidiga 1-0, men Hephata vände till 2-1 genom två mål av Amadeus Lantz innan Surd kvitterade precis före halvtidsvilan. Matchen hade väldigt högt tempo och båda lagen spelade fin futsal, det är små marginaler som skulle få avgöra. Denna gång blev det Surd som tog det längsta strået, Ali Mohsen Dia avgjorde finalen med sitt jätteskott och Surd fick jubla högst. Damerna ville inte vara sämre och fick även jubla högst efter en storseger mot Nerike med 14-0 där Kajsa Eliasson gjorde hela 7 mål! 

 

(H) IK Hephata - IK Surd 2-3 (2-2)

0-1 Aleksandar Skovin

1-1 Amadeus Lantz

2-1 Amadeus Lantz

2-2 Dertil Ramadanovic

2-3 Ali Mohsen Dia

 

(D) IF Nerike - IK Surd 0-14 (0-10)

0-1 Andrine Olgeirsdottir

0-2 Kajsa Eliasson

0-3 Kajsa Eliasson

0-4 Monika Boksz

0-5 Paulina Boksz

0-6 Kajsa Eliasson

0-7 Paulina Boksz

0-8 Andrine Olgeirsdottir

0-9 Monika Boksz

0-10 Kajsa Eliasson

0-11 Kajsa Eliasson

0-12 Kajsa Eliasson

0-13 Mindie Nilsson

0-14 Kajsa Eliasson

 

Detta innebär att IK Surd herrar är klara för U-21 Deaf Champions League till hösten, förhoppningsvis blir det även ett U-21 DCL för damer också! 

 

Efter mästerskapets slut var det givetvis dags för individuella priser också, där juryn bestod av förbundsordförande Carl Rasmussen, förbundsstyrelseledamot Alexandra Polivanchuk samt domarna under mästerskapet. 

 

Bästa målgörare 

Damer - Kajsa Eliasson, IK Surd, 8 mål

Herrar - Amadeus Lantz, IK Hephata & Dertil Ramadanovic, IK Surd, 3 mål 

 

Bästa Målvakt

Damer - Darta Zarina, IK Hephata

Herrar - Emrich Suanil Lindvall, IK Surd

 

Bästa Spelare

Damer - Paulina Boksz, IK Surd

Herrar - Gor Sargisyan, IF Nerike

 

Mer om U-21 SM kommer finnas i nästa DövSport! 

Stort tack till samtliga som arbetat för att se till att detta blivit ett lyckat U-21 arrangemang samt tack till publiken som kommit till Tybblelundshallen och hejat fram våra unga talanger, räkna med att få se mer av dem framöver! 

Skribent: Frej Fredman
Epost: Adressen Gömd

 Tecken inom idrott 

 

 

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info