Hoppa till sidans innehåll

Dövidrottsförbundets hedersledamot Sivert Engdahl har avlidit

14 MAR 2018 09:39
Före detta hedersledamoten vid Svenska Dövidrottsförbundet Sivert Engdahl, har som tidigare meddelats, avlidit. Han somnade in på sjukhus den 12 mars 2018 i en ålder av 74 år.
  • Uppdaterad: 14 MAR 2018 10:21

Sivert Engdahl från Ryd i Småland utbildade sig vid dövskolan i Lund 1951–1959 och till bagare vid yrkesskolan i Vänersborg 1959–1961. Eftersom han saknade döva kamrater på hemorten flyttade han till Göteborg där han blev svetsare på Götaverken och slutade sitt arbetsliv som dövlärare på Vänerskolan i Vänersborg.

I sin ungdom spelade han handboll, fotboll och bowling och senare blev han också lagledare i handboll och fotboll hos Idrottsklubben Surd i Göteborg. Genom att införa en fin och gedigen kamratanda så stimulerade han klubbens arbete inom olika idrottsgrenar.

Sivert blev medlem hos Idrottsklubben Surd 1963 och var till att börja med både aktiv och lagledare i handboll och fotboll. Sedermera under årens lopp sedan 1965 både som ordförande, sekreterare och kassör i totalt 30 år. – Hur många kan ståta med en sådant aktivt idrottsliv. – Totalt 30 år i Idrottsklubben Surds totala verksamhet.

Sivert blev utsedd till årets ledare av Svenska Dövidrottsförbundet 1983. Sivert Engdahl fick  styrelseuppdrag inom Svenska Dövidrottsförbundet 1983–2007. År 2007 utsågs han till SDI:s hedersledamot samt överledare i Nya Zeeland 1989 och biträdande överledare i Sofia 1993.

Dövidrottens medlemmar kommer att minnas Sivert precis som han var och verkade i sitt idoga utövande beträffande frågor inom dövidrottens tävlings- och funktionsområden. Han var bestämd till lydnad beträffande utsatta och beslutade regler inom hela dövidrotten. Han motiverade sin värdegrundade uppfattning att värdet för en utmärkelse får en större betydelse för mottagaren om denne är medveten om att reglerna för utdelandet följes till punkt och pricka enligt skrivna regler och inte efter någon form av tyckande och ändringar från olika håll. Det gällde både utdelandet till aktiva, ledare och funktionärer.

Våra tankar går till Sivert Engdahls familj.

Skribent: Urban Mesch
Epost: Adressen Gömd

 Tecken inom idrott 

 

 

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info