Hoppa till sidans innehåll

Lars Kruth

13 FEB 2019 14:05
Döv- och dövidrottspionjären Lars Kruth, nestorn inom Sveriges dövidrottsrörelse, har avlidit. Han insomnade den 11 februari 2019 i en ålder av 98 år.
  • Uppdaterad: 13 FEB 2019 14:05

Lars Kruth från Åsan, Näs församling i Jämtland, gick i dövskolan i Härnösand 1932-1936 efter att han blivit döv vid 10 års ålder. Han läste vidare vid fortsättningsskolan i Vänersborg när skolan startade sin verksamhet den 1 juli 1938. Där han blev klar med sin yrkesutbildning 1942.

Han var med i dövidrottsföreningen Viljan i Vänersborg och var där aktiv i många idrotter under sin yrkesutbildning. Senare flyttade han till Örnsköldsvik och blev där medlem i Norra Ångermanlands dövas förening (nuvarande Örnsköldsviks dövas förening) och efter en kort tid flyttade han till Östersund. Där bildades idrottsföreningen Auris/Östersunds dövas idrottsklubb den 7 september 1946. Lars satt i dess styrelse och satsade intensivt på skid-verksamheten i Jämtland under 1946-1954. Inom Auris/Östersund odlades många bra idrottsmän, nämligen Frans Husberg, Arne Ånqvist, Torsten Hallgren, Oskar Lindman och Sven Bäckman.

I sin ungdom åkte Lars gärna skidor och tog SM-silver för döva 1946 i Rebäcken i Dalarna. SM i skidor fanns med i SDI:s program redan 1945 tack vare ett initiativ av Erik Edwall. Lars Kruth blev ordförande i den första skidkommittén 1950-1952 med Frans Husberg som sekreterare och Åke Nilsson som ledamot. I november 1950 bildades formellt SDI:s första skidkommitté. Lars arrangerade för första gången en skidlandskamp i skidor för döva i Östersund 1951.

IF Auris motion om att sätta till en stadgekommitté med uppgift att revidera SDI:s befintliga stadgar godkändes. Lars Kruth, Sven Hansson och Frans Husberg valdes till ledamöter i SDI:s stadgekommitté.

Lars satt som styrelseledamot i SDI under perioden 1951–1954. Sedermera drogs han mer och mer in i den totala dövrörelsen, speciellt inom Jämtlands Dövas Länsförening och Sveriges Dövas Riksförbund. Under tiden när han var ordförande för Sveriges Dövas Riksförbund höll han kontakt med SDI under 1950-1960-talet. Han var en god visionär och han behövdes som en samlande och genomförande kraft både för SDR och SDI.

Vid SDI:s årsmöte 1957 antogs styrelsens förslag om att instifta hedersutmärkelser till ledare och andra personer inom idrottsklubbarna. För utformandet av bestämmelserna tillsattes en utmärkelsekommitté och till ledamöterna i denna valdes Sven Hansson, Hilmer Aggedal och Lars Kruth med Frans Husberg som suppleant.

En förberedande kommitté för Vinterspelen i Åre 1963 tillsattes efter SDI:s årsmöte i november 1959. Osvald Dahlgren, Christer Leljevahl, Lars Kruth samt Bibbo Nordenskiöld och J Mårtens med Percy Andersson som suppleant.

Vid SDI:s årsmöte i Stockholm 1964 lyckönskade Lars Kruth, Sveriges Dövas Riksförbund ordförande, SDI till valet av Sten Ulfsparre som ny ordförande efter Osvald Dahlgren. Han framhöll även valet att lägga till skridskoåkning på SDI:s program för den sporten ansåg han vara lämplig för döva.

Lars följde upp dövidrottsrörelsen och hade ett gott samarbete med Osvald Dahlgren. Osvald tilldelades Kruths medalj nr 3 för sitt arbete för dövas bästa.

Tack Lars Kruth för Din första tid och ihärdiga engagemang inom dövidrotten genom i IF Viljan, IF Auris och SDI och dess skidkommitté samt för alla Dina andra viktiga uppdrag under Ditt ordförandeskap i Sveriges Dövas Riksförbund och Västanviks folkhögskola där Du öppnade och ivrade samt höll dörrarna öppna för teckenspråkets införande och dess betydelse för hela världen både för döva, hörselskadade och inte att förglömma den hörande världen.  

Våra tankar går till Lars Kruths familj.            

Text: Urban Mesch

Skribent: Kenneth Lundh
Epost: Adressen Gömd

 Tecken inom idrott 

 

 

 

Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info