Hoppa till sidans innehåll

Svar på öppet brev

07 MAJ 2018 17:57
Detta är ett svar från förbundet gällande den öppna brev ifrån förbundskaptenerna i Futsal, Damer, Belan Zangana och Linnéa Linden som har sänts till Dövas Tidning och Nyhetstecken.
  • Uppdaterad: 08 MAJ 2018 09:29

 

Vi inom Svenska Dövidrottsförbundet (SDI) har med största intresse följt den utveckling som har skett inom Futsal landslaget och sett flertalet bevis på att spelare har närmat sig den nivå som krävs för att prestera i internationella sammanhang, inte enbart på landslagsnivå utan även i internationella turneringar på klubbnivå. Vi har även sett ett ökat intresse hos ungdomar som vill genomföra sina gymnasiestudier på RIG i Örebro. Vi har sett att det har funnits och finns mycket goda förutsättningar till att bygga upp ett landslag som kan prestera på hög nivå ute på den internationella spelplanen. 


Gällande nyrekrytering av huvudansvarig (HA), har Idrottsutskottet arbetat med denna process sedan den 17 februari 2018, då utskottet fick information om att den dåvarande HA valde att avsluta sitt uppdrag. Kansliet har därefter arbetat tillsammans med förbundskaptenen och assisterande förbundskapten bland annat med förberedelserna inför ett träningsläger som skulle äga rum den 21–22 april.

Idrottsutskottet har verkat för att få fram, dels genom namnförslag från förbundskaptenen och på egna initiativ av utskottet, en ny huvudansvarig. Sex stycken kandidater har tillfrågats från det att dåvarande huvudansvarige avslutade sitt uppdrag fram till idag. Denna process har tagit sin tid, eftersom det har varit en enskild dialog med varje kandidat. Dessvärre har Idrottsutskottet inte hittat någon som kan träda in i rollen som huvudansvarig.

Kommunikationen mellan de inblandade parterna kunde ha varit bättre. Personalförändringar inom förbundet har lett till ett högre tryck på förbundsstyrelsen vilket har lett till kommunikationsmissar inom förbundet vilket vi beklagar.

Idrottsutskottet avser att inte svara på jämförelsen med Futsal Herrar. Däremot kan utskottet bemöta uppgifterna i det öppna brevet med att Futsal Damer och Herrar har fått precis samma ekonomiska och materiella förutsättningar men fördelat sitt verksamhetsstöd på olika sätt. Idrottsutskottet kommer att ha ett möte med truppen för Futsal Damer inom kort. Där skall Idrottsutskottet informera alla inblandande om hur processen har gått till och även då kunna besvara alla frågor som finns inom truppen. Idrottutskottet kommer även att diskutera med truppen om hur vi tillsammans kan jobba för att kunna hitta en tränar- och ledarstab med det närmaste målet att delta i Europamästerskapet i Futsal som kommer att genomföras i Finland i december 2018.

SDI och Idrottsutskottet verkar för en jämställd och rättvis idrott inom förbundet, och vi ser att landslaget för Futsal Damer är en viktig del av vår verksamhet.

SDI har alltid tagit detta landslag på största allvar och kommer att fortsätta att arbeta med jämställdhetsfrågor, bland annat på bred front via ett forum i samband med Svenska Dövidrottsförbundets representantskapsmöte, som har ”Jämställdhet och tryggare idrott” som tema, där samtliga huvudansvariga och förbundskaptener är kallade.
Idrottsutskottet strävar efter att fördela verksamhetsstöd på en jämställd nivå, som följer Riksidrottsförbundets mål med jämställdhet inom idrotten.

Både förbundet och Idrottsutskottet finner ledar- och tränarstabens beslut att avsluta sina uppdrag ytterst beklagligt, eftersom dessa har varit exemplariska i sina roller i truppen för landslaget för Futsal Damer. Nu skall arbetet fortsätta med att finna en ny stab som kan leverera enligt truppens ambition och målsättning framåt.

 

 

Skribent: Kenneth Lundh
Epost: Adressen Gömd
SDI Ungdom

Tecken inom idrott
Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Mejerivägen 4
117 43 Stockholm

Besöksadress:
Mejerivägen 4
117 43 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info