Hoppa till sidans innehåll

Inför U-21 EM

25 JUL 2018 15:56
U-21 EM i Fotboll är bara en vecka bort, Organisationskommittén arbetar för fullt ut för ett lyckat mästerskap. Samtidigt så arbetar även det svenska laget fullt ut med förberedelserna.
  • Uppdaterad: 25 JUL 2018 16:01

BILD: Glädjescener efter segern mot Ukraina under U-21 EM i Wroclaw, Polen 2016.

Den 1 augusti är det äntligen dags för U21 EM på hemmaplan i Stockholm. Ett mästerskap som vi gått och laddat för länge nu, vi Sverige går in som bronsmedaljörer då laget stod för en rejäl skräll när man slog Ryssland i matchen om tredje platsen med 2-1 efter en jättekanon av Anton "rensarn" Lindberg Nyberg vid förra U21 EM i Polen 2016.

Laget har förberett sig genom hittills fyra landslagssamlingar sen i vintras och det blir nu en femte samling i direkt anslutning till EM där laget samlas den 28 juli och genomför en uppladdningsläger innan man går in i mästerskapet. I premiären väntar Grekland på Hammarby IP eller Kanalplan som är ett gammalt namn på arenan som många i Stockholm fortfarande använder. Matchen börjar klockan 18:00 dessförinnan så är det invigning av mästerskapet klockan 15:00 på samma arena.

Här kommer förbundskapten Conny Bååths tankar på frågeställningen om Svenska U21 landslaget kan överraska igen?

 

Den frågeställningen tror jag säkerligen många inklusive mig själv och inom dövidrotten ställer sig inför 2018 års mästerskap och som arrangeras på hemmaplan i Stockholm. 

Vid föregående U EM i polen för två år sedan presterade laget en ”jätte skräll” och tog sensationellt  en 3:e plats efter vinst över Ryssland 2 - 1.
Det som var särskilt utmärkande med detta resultat var bl a att Sverige ställde upp med det överlägset yngsta laget av samtliga nationer, med en genomsnittålder under 18 år. 

Märkligt nog representerar Sverige i årets mästerskap med en laguppställning som motsvarar ungefär samma snittålder. 

Från  föregående EM .har ett par av de äldre spelare fått lämna då de hamnat precis utanför gällande åldersgränsen på 21 år. 7 st spelare kvarstår från bronslaget och två år äldre utgör dessa numera stommen i laget. Övriga i truppen är nytillkomna yngre förmågor med en åldersfördelning  runt 16- 17 år. 

Detta skall jämföras med övriga nationer åldersnitt som hamnar på 20 - 21 år.

Förväntningarna inför detta hemma EM är härav mycket försiktigt uppsatta.
Visserligen medverkade flera av spelare vid förra mästerskapet och har hunnit anskaffa lite mer erfarenhet. Samtidigt skall vi ha i minnet att vi åldersmässigt fortfarande inte riktigt kan matcha de andra nationerna. Därtill har vi olyckligt drabbats av besvärande svårhanterlig skada på m v Elias Johansson (som vid förra U EM i Polen 2016 utsågs till bästa målvakt) vilket högst sannolikt får konsekvens av utebliven medverkan. 

Vi får istället sätta vår stora förhoppning till unga blott 16 åriga m v talangen Daniel Madebrink.

Förberedelserna inför mästerskapet har med hänsyn till dövfotbollens sedvanliga knappa resurser varit ganska goda, samtidigt långt ifrån optimala.
Det skall oxå i sammanhanget framhållas att Stockholms idrottsförvaltning och Stockholms fotbollsförbund med sina värdefulla insatser till U EM arrangemangets genomförande varit ett fint föredöme till stöd för dövfotbollen.

Sammantaget bör vi inte sätta orimliga förväntningar på det svenska laget.
Lyckas laget göra om bedriften från föregående EM är det tveklöst en överprestation i repris!!


Conny Bååth
Förbundskapten

 

 

Svenska U21 truppen:

 

Elias Johanson

Daniel Madebrink

 

Pa Ceesay

Dertil Ramadanovic

Kristijan Keric

Aleksandar Skovin

Herman Said

Elias Dillner

Tim Widmark

Amadeus Lantz

Elias Tebibel

Axel Lindblad

Anton Lindberg Nyberg

Grimh Abrahamsson

Zakaria Abdiwali

Petrit Shabani

Miska Nenonen

Johan Lindberg

 

Ledarstab:

Conny Bååth, Förbundskapten

Romel Belcher, assisterande coach

Ali Attar, assisterande coach

Anwar Aly, Målvaktstränare

Beatrice Brunnbauer, Fysio

Christian Dywik, Materialansvarig

Sofia Lindevall, Lagledare

Joakim Blomqvist, Tolk

Janne Lundberg, Tolk

 

Mästerskapet kommer att spelas på båda Hammarby IP och Zinkensdamms IP, ni kan hitta information om mästerskapet på www.u21eurodeaf2018.com där man också kommer att sända alla matcher i mästerskapet. 

Skribent: Henrik Rangfeldt
Epost: Adressen Gömd
SDI Ungdom

Tecken inom idrott
Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Mejerivägen 4
117 43 Stockholm

Besöksadress:
Mejerivägen 4
117 43 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info