Hoppa till sidans innehåll

Förlust mot Irland - starkare vilja avgjorde

29 MAJ 2018 16:41
Det svenska fotbollslandslaget spelade i lördags den sista EM-kvalmatch mot Irland borta i Dublin. Sverige som redan innan matchen var klar för EM hade målsättningen att vinna gruppen - tyvärr blev det en 0-3 förlust och tog därmed andraplaceringen.
  • Uppdaterad: 29 MAJ 2018 16:42

Sverige var innan matchen redan klara för EM i Kreta 2019 medan Irland behövde ta minst en poäng för att slippa kvala. Målsättningen var dock glasklar, vi ville vinna.Senast Sverige och Irland möttes var i EM i tyska Hannover, där Irland var strået vassare och vann med 4-0. Nu var det alltså dags igen, vi hade en revansch att utkräva. Mycket handlade också om rankingspoängen då Irland inför matchen låg på tionde plats medan vi låg på nioende plats. 

 

Matchen spelades i det irländska fotbollsförbundets stora område i Abbotstown utanför Dublin - en arena som saknade läktare och matchklocka. Det svenska landslaget hade en stor uppbackning då flera blågula fans hade tagit sig till Irland för att heja fram landslaget.

Tyvärr misslyckades Sverige med målsättningen att vinna matchen, Irlands hade en starkare vilja och det var det som avgjorde matchen. Slutresultaten blev 0-3 (0-1).

 

Startelvan till matchen som coacherna Conny Bååth samt Adrian Whale tog ut var en 4-3-3 formation (från vänster) : Igor Sapega - Peter Delin, Albert Boklund, Romel Belcher, Adam Neverland - Oliver Rasinaho, Alexander Neverland, Nabil Tebibel - Alek Skovin, Ali Attar, Elias Tebibel 

 

Härnedan kommer en kortare sammanfattning av matchen från förbundskapten Conny Bååth

 

Irland vann rättvist men sett till matchbilden kan man utan överdrift påstå att förlustsiffrorna var i överkant. Periodvis hade Sverige ett fast spelövertag och skapade flera vassa målchanser men det ville sig inte riktigt i själva målproduktionen. 

Irland tog tidigt ledningen med 1-0 efter en fast situation som nickskarvades förbi en chanslös Igor Sapega. Därefter tog Sverige över matchen och dominerade spelmässigt under långa stunder. Ett par utmärkta målchanser uppstod som tyvärr inte lyckades förvaltas på rätt sätt.

Under den andra halvleken tryckte Sverige på mot det Irländska försvaret som var tillbakapressade.Som ofta i liknade matcher sekvenser uppstod i mitten av halvleken två kontringslägen efter två grova individuella misslyckande av de svenska innerbackarna, där den Irländske centerforwarden effektfullt utnyttjade situationen och enkelt rullade bollen i mål.

Det var märkbart att Irland hade mer press på sig och var tvingade att ta poäng för att säkra en EM plats. Irland spelade tufft med aggressiv press som uppenbart störde det svenska spelet. Uppvisade försvarsmässigt en stark backlinje. Motivationen var högre och laget hade överlag en mycket hetare vilja. 

Sammanfattningsvis blev dessa faktorer väldigt matchavgörande! 

De svenska spelare som höjde sig något över mängden var främst målvakten Igor Sapega, Nabil Tebibel och Alek Skovin.

 

Irland och Sverige är nu direktkvalificerade till EM i Kreta, medan Kroatien får spela playoff i höst mot en annan grupptrea för att knipa EM-platsen.

 

EM-kvalgruppen:

Irland 4 poäng

Sverige 3 poäng

Kroatien 1 poäng

 

 Europamästerskapet spelas i Kreta, Grekland mellan 22 juni-6 juli 2019.

Skribent: Therese Rollvén / Conny Bååth
Epost: Adressen Gömd
SDI Ungdom

Tecken inom idrott
Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Mejerivägen 4
117 43 Stockholm

Besöksadress:
Mejerivägen 4
117 43 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info