Hoppa till sidans innehåll

Ansök till Riksidrottsgymnasiet

07 NOV 2018 11:08
Spelar du fotboll/futsal på hög nivå och ska börja gymnasiet nästa läsår? Vill du satsa på både studier och idrott? Då kanske Riksidrottsgymnasiet (RIG) är något för dig!
  • Uppdaterad: 07 NOV 2018 11:08

I Örebro finns ett riksidrottsgymnasium i fotboll/futsal inom dövidrotten, för dig som vill göra en idrottssatsning under gymnasietiden.

På RIG läser du ämnet specialidrott som bara ges på riksidrottsgymnasier och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). Ämnet specialidrott syftar till att du ska utveckla din förmåga att utöva din idrott på elitnivå. Du får bland annat lära dig mer om olika träningsmetoder och hur de kan användas för att öka din prestationsförmåga, träningsmiljöns betydelse för din prestationsutveckling och hur du kan förebygga skador och ohälsa. Du läser kurser i tränings- och tävlingslära, idrottsledarskap och idrottsspecialisering. Ämnet specialidrott omfattar som mest 700 poäng varav 200 poäng programfördjupning, 200 poäng individuellt val och 300 poäng utökat program. Du har möjlighet att läsa programmet på fyra år för att du ska få tillräckligt med tid både till din idrottssatsning och dina studier.

 

På Riksgymnasiet för döva och hörselskadade finns 16 nationella program som alla kan kombineras med RIG. Vi har blandade klasser där det ingår både RIG-elever och elever som inte läser RIG. Undervisningen samordnas så att alla RIG-elever får träningstid tillsammans även om de går olika gymnasieprogram. Träningen sker dels på dagtid, med vår egen tränare, men också i lokala klubbar på kvällar och helger. På RIG kommunicerar vi i första hand på teckenspråk.

RIG är ett samarbete mellan Örebro kommun, Riksidrottsförbundet (RF) och Svenska Dövidrottsförbundet (SDI).

 

Vem kan söka till RIG?

För att bli antagen till RIG ska du:

  • höra sämre än 55 db på ditt bästa öra
  • ha en bra träningsbakgrund och tillhöra Sverigetoppen i fotboll/futsal i din åldersklass inom dövidrotten
  • vara behörig och antas till ett av Riksgymnasiets nationella gymnasieprogram
  • vara studiemotiverad

 

Hur gör jag en ansökan?
Du som vill söka RIG gör din ansökan i två steg. Du skickar först in en ansökan till Svenska dövidrottsförbundet (SDI). Det gör du senast den 1 december. Tillsammans med din ansökan ska du skicka in audiogram, de senaste betygen i samtliga ämnen och ett utlåtande från din tränare i din hemmaklubb.

Du ska också söka ett nationellt gymnasieprogram på Riksgymnasiet. Den ansökan gör du via webben i din hemkommun senast den 15 februari (preliminärt). Här kan du läsa mer om hur du söker till Riksgymnasiet.

 

Vad händer när jag skickat in min ansökan?
När din ansökan kommit in till SDI görs en första bedömning av din behörighet. Om du uppfyller behörighetskraven kallas du till en intervju där du får träffa representanter från både SDI och RIG. När intervjun är klar och vi har tagit emot din gymnasieansökan fattas det slutliga beslutet om antagning. Du får besked om du är antagen till RIG samtidigt som du får besked om antagningen till Riksgymnasiets nationella program.

 

Har du frågor?

Har du frågor om RIG är du välkommen att kontakta:

Leif Järnkvist
Telefon: 019-21 67 86 eller 076-551 12 58
E-post: This is a mailto link

 

Ansökan ska skickas in senast den 1 december till This is a mailto link

 

Mer information hittar du på: 

Riksidrottsförbundet

Skolverket

 

Följ RIG på Facebook!

 

Skribent: Sofia Lindevall
Epost: This is a mailto link
SDI Ungdom

Tecken inom idrott
Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Mejerivägen 4
117 43 Stockholm

Besöksadress:
Mejerivägen 4
117 43 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info