Hoppa till sidans innehåll

Uttalande: Vårt arbete för en tryggare dövidrott

04 DEC 2017 12:00
Svenska Dövidrottsförbundet accepterar inte någon form av trakasserier eller kränkningar. Svensk dövidrott ska vara en trygg plats för alla att utöva sin idrott, detta gäller särskilt barn och ungdomar.
  • Skapad: 04 DEC 2017 12:00

Precis som hela det svenska samhället ska vi gemensamt arbeta för en tryggare och mer jämställd miljö i alla kategorier. Vi följer Riksidrottsförbundets riktlinjer för en tryggare idrott för alla. Riksidrottsförbundet har en särskild projektledare som stöttar specialidrottsförbunden och idrottsföreningar kring #metoo. Detta projekt kommer även att ta fram stödmaterial kring sexuella trakasserier till specialidrottsförbunden och idrottsföreningarna. Riksidrottsförbundet har dessutom tillsammans med Bris öppnat en stödlinje för idrottsledare dit ideellt engagerade såväl som anställda inom idrotten kan ringa för att prata om oro kring ett barn.

Den 15 december kommer förbundets styrelse och kansli att tillsammans med SISU Idrottsutbildarna (idrottens studieorganisation) att diskutera #metoo. Vi har beslutat att  utbilda och kompetens höja styrelsen och kansliet kring frågor rörande inkludering med en utbildningsinsats som SISU Idrottsutbildarna just nu gör i en utbildning som heter 5 steg mot en jämställd och inkluderande idrott. Det här är en pågående pilotutbildning inom idrottsrörelsen som ger kunskap i hur normer, som köns- och heteronormer, präglar våra idrottsmiljöer.

Under 2018 kommer vi också att utbilda våra föreningsledare som ska få kunskap kring trakasserier och kränkningar i samarbete med SISU Idrottsutbildarna. Våra föreningsledare ska få bra verktyg och kunskap i hur man kan agera i sin roll som idrottsledare.

Förbundet har även satt igång arbetet för att ta fram en kort- och långsiktig jämställdhets- och likabehandlingsplan. Denna plan ska vara ett stöd för förbundet och för våra dövidrottsföreningar.

Kontakt: Förbundsordförande Sven-Emil Karmgård, This is a mailto link

Riksidrottsförbundets riktlinjer som vi följer
Idrotten vill
RF:s policy och handlingsplan mot sexuella trakasserier
RF:s policy mot sexuella övergrepp inom idrotten med vägledning
Stödlinje hos Bris för idrottsledare


Skribent: Förbundskansliet
Epost: Adressen Gömd
SDI Ungdom

Tecken inom idrott
Postadress:
Svenska Dövidrottsförbundet
Mejerivägen 4
117 43 Stockholm

Besöksadress:
Mejerivägen 4
117 43 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info